Jordan skroter utskjelt voldtektslov

Jordans nasjonalforsamling har avskaffet bestemmelsen i straffeloven som lot en voldtektsmann unnslippe straff hvis han giftet seg med offeret.

Aktivister har i årevis kjempet imot artikkel 308 i den jordanske straffeloven, og tirsdag kunne de innkassere en stor seier.

– Fjerningen av denne artikkelen er en seier for alle voldtektsofre, sier advokaten Eva Abu Halaweh, som leder jussorganisasjonen Mizan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bestemmelsen åpnet for at en voldtektstiltale kunne henlegges dersom voldtektsmannen giftet seg med offeret og ikke skilte seg før det hadde gått fem år.

Halaweh påpeker at endringen skjer etter mange år med solid innsats fra sivilsamfunnet. Human Rights Watchs Midtøsten-direktørSarah Leah Whitson applauderer utviklingen i en melding på Twitter, der hun også oppfordrer andre arabiske stater til å følge etter.

Bare eksistensen av artikkel 308 har presset kvinner og jenter til å gifte seg med dem som mishandler dem, mener Whitson.

Forrige uke skrotet også Tunisia en lovbestemmelse som åpnet for å frikjenne voldtektsmenn dersom de giftet seg med offeret. Egypt og Marokko avskaffet lignende lover i 1999 og 2014.

I Midtøsten har fortsatt Algerie, Irak, Kuwait, Libya, Syria og De palestinske selvstyremyndighetene slike smutthull i loven, ifølge Human Rights Watch. Tilsvarende straffelovsbestemmelser var også å finne i blant annet Frankrike helt fram til 1994 og i Romania fram til 2000.