STEINLAGRE: Maskerte arabere lagret søndag morgen stein inne i al-Aqsa-moskeen. Planen var å kaste dem på jødiske besøkende på Tempelplassen.

Nye sammenstøt på Tempelplassen

Maskerte arabiske ungdommer kastet søndag morgen stein og eksplosiver mot israelsk politi og grensepoliti på Tempelplassen.

Voldshandlingene fant sted på den siste dagen av den muslimske høytiden Eid al-Adha og ved inngangen til den jødiske høytiden sukkot – løvhyttefesten.

Talsmann for statsminister Benjamin Netanyahu, Ofir Gendelman, sendte ifølge The Jerusalem Post ut en twitter-melding der han understrekte at ingen jøder hadde fått lov til å besøke Tempelplassen under den muslimske høytiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stengt for jøder

– Tempelberget var i dag stengt for jødiske besøkende siden det var siste dag av Eid al-Adha, men palestinske opprørere startet likevel med voldshandlinger. Da de ikke kunne finne jødiske besøkende de kunne angripe, begynte de å kaste stein mot Mughrabi-porten, tvitret han.

LES: Jerusalems glemte folkegruppe

Mughrabi-porten er porten ikke-muslimer bruker når de skal besøke Tempelberget.

Gendelman sa videre at Israel ønsker å opprettholde «status quo» på Tembelberget. Det er ikke Israel, men de som smugler inn pipebomber og eksplosiver som truer freden på Tempelberget.

Han la til at Israel ikke vil tillate at våpen smugles inn på området ved al-Aqsa-moskeen og Klippedomen.

Flere sammenstøt

Gårsdagens sammenstøt på Tempelberget er de siste i en lang rekke de siste ukene. Enda større sammenstøt fant sted like før Rosh Hashana – jødisk nyttår.

Gårsdagens opptøyer kan ifølge Yedioth Ahronot vært en repons på rykter om at jødiske grupper ville arrangere massebønn ved porten inn til Tempelplassen, noe som ikke fat sted.

Arrestasjoner

Fire tenåringsgutter fra det arabiske nabolaget Sur Baher ble i helgen arrestert, mistenkt for å ha stått bak steinkastingen som kostet en 64 år gamle Alexander Levlovitz livet for to uker siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arrestasjonene kom, ifølge The Jerusalem Post, etter omfattende samarbeid mellom politi, grensepoliti og sikkerhetstjenesten Shin Bet.

I en felles uttalelse fra politi og etteretning kommer det frem at tenåringene er i alderen 16 til 19 år, og at de er israelske statsborgere. De har innrømmet å ha kastet stein mot bilen.

De skal ha fortalt at de plasserte seg slik at de lettest mulig kunne treffe passerende biler, og de skal på forhånd ha planlagt at steinkastingen skulle finne sted under Rosh Hashana.

Hamas

Tenåringen som kastet steinen som traff Levlovitz er 19 år. Han fortalte etterforskerne at han under steinkastingen hadde med seg et Hamas-flagg, som han fikk under en «Al-Aqsa er i fare»-demonstrasjon tidligere denne måneden.

Ifølge The Jerusalem Post ble denne demonstrasjonen arrangert av Hamas og Den islamistiske bevegelsen i Israel.

Les også
Strengere straffer for steinkastereIsrael-korrespondenten
Les også
Verdens verste tviholder på atomvåpnene
Les også
Flukten fra Midtøsten
Les også
Jerusalems glemte folkegruppe
Les også
Blodmåne og Yom Kippur