Forbereder hjemkomst for etiopiske jøder

Til høsten kommer en ny bølge med etiopiske jøder som skal «hjem» til Israel.

– Bølgen er litt forsinket og starter kanskje i august, sier Howard Flower, direktør for aliyah-arbeidet tilInternasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (IKAJ). Aliyah betyr jøders tilbakevending tilIsrael.

Egentlig trodde man at det ikke var flere etiopiske jøder igjen i det afrikanske landet. Men i fjor fikk 9200 etiopiske jøder klarsignal av israelske myndigheter til å komme til Israel. Til høsten håper organisasjonen å få flydd inn de 500 første. Nå jobber de med å samle inn penger til flyreisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi finansierer hjemreisen, mensJewish Agency jobber med å ta i mot immigrantene, sier Dag Øyvind Juliussen, leder for den norske avdeling i IKAJ.

LES:Føler seg som annenrangs jøder i Israel

Flower sier at både IKAJ og israelske rabbinere er sikre på at den etiopiske gruppen er av jødisk avstamning. En del er kristne, Flower forteller at noen av dem ble utsatt for tvungen konversasjon av misjonærer.

Livet i Israel

Tusenvis av jøder fra hele verden har kommet «hjem» siden opprettelsen av staten Israel i 1948. De har kommet i bølger fra land somRussland,Tyskland,Frankrike,Ukraina,India,Etiopia og til og medKina. Hittil har nærmere 120.000 jøder kommet seg til Israel med økonomisk støtte fra IKAJ.

Årsaken er ofte økonomisk dårlige tider, politisk ustabilitet og antisemittisme i landet de bor i.

– Får immigranter egentlig et bedre liv i Israel?

– De må ofte jobbe hardere for mindre, men de lever i et land som vil beskytte dem. Det vet de ikke om andre land kan, sier Flower.

På forhånd får immigrantene kurs i språk, kultur, lover og levesett. Flower vedgår at det er store utfordringer når man skal gjørealiyah. For russiske jøder som er vant med at staten gjør det meste for dem, er det utfordrende å komme til et individualistisk land. Amerikanske jøder sliter med språk, kultur og det å leve på mindre penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For etiopiere er det en overgang å komme til et moderne land der man bor med kjernefamilien og ikke storfamilien. Det er også mye rasisme i Israel, som i resten av verden.

– Israelerne prøver å åpne hjertene sine for fargede mennesker og gi dem den beste integreringen i samfunnet.

Russiske bølger

Flower bor selv i Russland. Han minnes en stor bølge med russiske jøder som emigrerte til Israel på slutten av 80-tallet da Sovjetunionen gikk i oppløsning. Ti år etter kom en mindre bølge da de russiske bankene gikk konkurs.

– Akkurat nå er det en tredje bølge på gang. Den primære årsaken er den lave oljeprisen som påvirker økonomien og fører til inflasjon. Det oppmuntrer russiske jøder til å dra. De ser flere muligheter i Israel. Vi har vært travlere enn noensinne og er nesten på maksgrensen av vår kapasitet, sier Flower.

Han peker på at Russlands uforutsigbarhet bekymrer naboland og jødene som bor der. Aliyah-direktøren forteller at utvandring til Israel ofte skjer samtidig som store vekkelser i landet de reiser fra.

– Jeg så tusener av mennesker bli kristne, også jøder, forteller han fra 90-tallets vekkelse i Russland.

– Det er mange russisktalende messianske jøder i Israel. Dette henger sammen. Det hendte også i Etiopia da de begynte å komme til Israel på 90-tallet, og i Ukraina er det også en vekkelse på gang.

Han oppmuntrer folk til å sende evangelister til Ukraina, ikke bare praktisk hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Kjemper mot boikott og Israelsk byråkrati

Kritisk til hjelp

Mens dårlige tider i et land kan få jøder til å emigrere, har mange reist tilUSA,Canada ogFinland i stedet for å reise til Israel.

– Så finner de ut at de burde dra til Israel, og det har vi hjulpet dem med.

Flower omtaler aliyah som et bibelsk konsept.

– Gud sier mange steder at han vil bringe sine barn hjem, og at han vil be hedninger om hjelp. Dette skjer fordi Israel eksisterer.

Han peker på at de fleste av de 6,3 millioner jødene i Israel er kommet tilbake gjennom aliyah. I høst passerte det totalte innbyggertallet 8,4 millioner inkludert arabiske innbyggere.

– Vi ser på dette som oppfyllelse av bibelske profetier.

Han forteller at det israelske samfunnet er delt når det gjelder den kristne, internasjonale støtten som blir gitt for at verdens jøder skal komme seg til Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En del er positive til hjelpen fra evangeliske kristne, en del er skeptiske og kritiske til at det kan være et triks for å ta Jerusalem fra dem. En del mener at det ikke bør være aliyah i det hele tatt, sier Flower og viser til ortodokse jøder som mener det er galt at det eksisterer et sekulært Israel.

– De fleste forstår at oppdraget er bibelsk. Gjennom Jesus har vi frelsen, men den ble først gitt til jødene. En gang vil de oppfylle sitt kall ved å komme hjem.

 

* En god oversikt over det som skjer i Kristen-Norge i sommer finner du på Stevneguiden.no