Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug. Foto: Magnar Børnes

Har inngått flagg-deal med biskopen

Etter krav fra Halvor Nordhaug skal det israelske flagget nå tas ned hver gang Den norske kirke holder gudstjeneste i Hordvik bedehus, og ikke bare når biskopen selv er på visitt.

«Jeg vil gjerne orientere redaksjonen om at styret i bedehuset i Hordvik for circa to uker siden bestemte at det israelske flagget fortsatt skulle stå i bedehuset, men at det kunne tas vekk når Den norske kirke feiret gudstjeneste der», skriver Bjørgvin-biskopen i en e-post til Dagen.

DEBATT: Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug ba bedehus fjerne det israelske flagget da han var på besøk i mars. – Ingen gudstjeneste før flagget er borte, sa han. Foto: Forsiden av Dagen 28. mai.

Bakgrunnen for debatten er at Halvor Nordhaug under et besøk til Hordvik bedehus i mars, nektet å starte gudstjenesten før det israelske flagget ble fjernet. En uke senere kunne nestleder Bjørn Humblen i Hordvik bedehus meddele at flagget ble satt på plass igjen med en gang biskopen dro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Mitt anliggende har hele tiden vært at et slikt flagg ikke skal stå fremme under gudstjenester i regi av vår kirke. Hvordan bedehuset ellers er innredet når det ikke er gudstjeneste, har jeg ikke noe med», skriver biskopen videre i e-posten.

– Biskopen bestemmer

Seksjonssjef Hans Arne Akerø i Kirkerådet peker på følgende grunnregel for bruk av kirker.

– Kirkerom må ikke brukes til politisk møte eller virksomhet.

Akerø er imidlertid klar på at det finnes forskjell på et lokale som eies av Den norske kirke, og lokaler til kirkelig bruk – såkalte flerbruksrom. De fleste bedehus går under den siste kategorien.

– Det er prosten som bestemmer hvilke permanente liturgiske gjenstander som skal utsmykke bedehuset. Biskopen kan imidlertid overprøve prosten, sier han.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Biskopens flagg-reaksjon
Les også
Israels flagg i gudstjenesten
Les også
– Nå er det israelske flagget på plass igjen
Les også
Den egentlige debatten