LYSPUNKT: Arne Tafjord (th) gir ikke økende antisemittisme skylden for at stadig flere jøder forlater Ukraina. – Krigen og utryggheten er skyld i det, sier Tafjord. Rebekka Herberger Rødner (tv) mener antisemittismen øker i Europa, men gleder seg over at ledende europeiske statsledere taler jødenes sak i land etter land.

Ingen masseflukt av jøder

Verken Arne Tafjord i Ukraina eller Rebekka Herberger Rødner vil kalle den økende utvandringen av jøder­ fra Europa en masseflukt. – Situasjonen er på ingen måte helsvart, sier Herberger Rødner.

Jødenes situasjon i Europa opptar de rundt 150 deltakerne på Israelsmisjonens sommerstevne i Grimstad. Bakgrunnen er økningen i ekstreme voldstilfeller mot jøder i land som Frankrike og England, og det store antall jødiske immigranter fra Ukraina i 2015.

LES: Beskylder Israel-venner for vranglære

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så langt i år har rundt 4.000 ukrainske jøder enten immigrert eller uttrykt ønske om å immigrere til Israel, en økning på over 300 prosent i forhold til i fjor.

Høyt tall

– Likevel snakker vi ikke om en masseflukt av jøder fra Ukraina, sier Arne Tafjord, som til daglig arbeider blant jøder i Odessa. Han sier tallet er høyt, men ikke skremmende høyt i forhold til det totale antall jøder i Ukraina på i overkant av 300.000.

– Antisemittismen er ikke viktigste årsaken til at dei reiser, og de ukrainske myndigheter har ingen toleranse når det gjelder antisemittisme. De viktigste årsaker til at disse jødene forlater landet, er krigstilstanden i det østlige Ukraina og den utryggheten dette medfører. Den økonomiske sitasjonen i landet, som er en følge av krigen, er til stor bekymring for mange og også en årsak til at noen drar, sier Tafjord til Dagen.

Desperate ungdommer

Han forteller at han har møtt unge, desperate jøder som immigrerer til Israel av frykt for at de skal bli mobilisert og satt inn i krigen mot Russland i Øst-Ukraina.

Tafjord bekrefter at det forekommer antisemittiske tilfeller, og at han kjenner til flere eksempler på dette.

– I vanskelige tider får ofte jødene skylden for alt som går galt. Det har vi også hørt i Ukraina. Men viktigste grunnen til at noen reiser, er at de kjenner seg utrygge på grunn av den politiske og økonomiske situasjonen i landet, sier Tafjord, som har arbeidet i en kristen organisasjon blant jøder i Ukraina siden 1992.

Europa våkner

Daglig leder i Hjelp Jødene Hjem, Rebekka Herberger Rødner, hevder antisemittismen øker i Europa generelt og kommer både fra høyre- og venstresiden i det politisike liv, i tillegg til ekstreme islamister. Hun gleder seg likevel over at flere politiske ledere i Europa har gått sterkt ut imot overgrep mot jøder det siste halve året etter voldsepisodene i Paris og København.

– Både danske og franske myndigheter har sagt meget klart fra at det er deres plikt å beskytte den jødiske befolkningen. Særlig er jeg imponert over utsagnene til den franske statsministeren. Det er viktig at denne type reaksjoner kommer fra statslederne, sier Rødner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skjønner ikke

Hun ser at det i land etter land reageres mot jødiske religiøse skikker som omskjæring av barn og slakting av dyr.

– Jeg vil ikke kalle dette for antisemittisme, fordi de skjønner ikke at resultatet blir antisemittisme og vil gå ut over både jøder og muslimer. Jeg tror ikke de gjør dette fordi de hater jøder, men fordi de ikke skjønner den religiøse begrunnelsen til jødene for disse skikkene, sier Rødner.

KRONIKK: Abrahams etterkommere og Abrahams barn

Han kjenner ikke til at flere norske jøder enn tidligere immigrerer til Israel.

– Det er kanskje flere i dag som tenker på det og undersøker mulighetene. Jeg kjenner til at Jews Agencys kontorer i Europa opplever en enorm økning i tallet på henvendelser fra jøder som undersøker mulighetene for å dra. Da er det godt at Israel ligger der som et trygt land å slå seg ned i, sier Herberger Rødner.

Jøder i Europa

Over 4.000 ukrainske jøder vurderer å immigrere til Israel.

Årsaken er utryggheten som krigen fører med seg.

Unge er redd for å bli mobilisert til krigen mot Russland.

Mange franske jøder har også reist til Israel.

Flere europeiske land lover full beskyttelse for jødene i Europa.

Les også
Britiske tenåringer pågrepet for tyveri fra Auschwitz
Les også
Israelsk UD med video-satire om utenlandske journalister på Gazastripen
Les også
Abrahams etterkommere og Abrahams barn
Les også
Billedstorm og Israels flagg
Les også
- De er mer israelvennlige enn JesusIKAJ