INGEN DELING: Israelere roper slagord under valgmøtet på Rabinplassen i Tel Aviv søndag kveld der rundt 13.000 tilhørere møtte fram. Selv om Benjamin Netanyahu lover at Israel og Jerusalem aldri mer skal deles, tyder mye på at venstresiden kommer til å vinne valget. På plakaten til venstre står det: «Jerusalem er min for alltid.» Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB Scanpix

– Israel skal ikke deles

Benjamin Netanyahu tror han kan fortsette som statsminister dersom velgerne sier nei til venstresidens «deling av landet». I dag er det valg i Israel.

Benjamin Netanyahu sier det ikke blir noen palestinsk stat så lenge han er Israels statsminister. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix

Rundt 13.000 mennesker møtte fram på Rabinplassen i Tel Aviv søndag kveld til Likuds siste markering foran valgdagen tirsdag. Sammen med Netanyahu om slagordet «Forent for landet Israel» stod ledere og talere fra de høyreorienterte partiene Bajit Jehudi, Jisrael Beitenu og Jachad.

Udelt

Til stor jubel lovet Netanyahu at landet Israel aldri mer vil bli delt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Selv under sterkest mulig press utenfra står vi for sannheten om det israelske folk overfor hele verden. Vi beskytter Jerusalem som en udelt by. Vi bygger i Jerusalem. Det sier ikke Tzipi (Livni) og Buji (Isaac Herzog), sa Netanyahu.

Han viste til Livnis sterke kritikk av å tillate bygging i Jerusalem.

– Dersom jøder ikke kan bygge i Jerusalem, hvor kan vi bygge da? Buji sier han ser Jerusalem som den politiske hovedstaden i en palestinsk stat og i Israel. De prøver å gjemme hva de står for, men dette er deres virkelige ståsted, sa Netanyahu.

Labor-leder Isaac («Buji») Herzog og hans kone Michal avga sine stemmer i valget i Israel tidlig tirsdag morgen, 17. mars. Foto: AFP / Thomas Coex / NTB Scanpix

Mulig å vinne

På nytt advarte han mot en venstreregjering, men la til at det er fullt mulig å fylle gapet mellom høyre- og venstresiden i meningsmålingene.

– Det er reell fare for en venstreregjering selv om folk flest ikke vil ha Tzipi og Buji som statsminister, men vil heller at jeg skal fortsette. Vi må fylle gapet, og vi kan klare å fylle gapet, sa Netanyahu til de mange frammøtte.

Ingen tvangsflytting

Han hevdet at venstresiden fosser fram på en bølge av økonomisk støtte fra andre land. Samtidig advarte han mot en situasjon der en venstreregjering må ha støtte fra Den forente listen (arabiske blokken), noe som vil bety innrømmelser overfor palestinerne og evakueringer av bosettinger.

– De tror at vi ikke gjorde noe fordi vi ikke tvangsflyttet bosettinger. Så lenge Likud leder landet vil det ikke bli flere innrømmelser og ingen flere tilbaketrekkinger. I 2.000 år har vi kjempet for å vende hjem til vårt land. Nå er vår oppgave å beskytte hjemlandet og Jerusalem. Det er vårt felles oppdrag. Jeg har stor tro på styrken til det israelske folk, sa Netanyahu.

Det jødiske

Partileder Naftali Bennett i Bajit Jehudi hevdet at dette valget handlet om én ting – om Israel vil være jødisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi elsker det israelske folk. Vi elsker landet Israel. Vi elsker Israels Torah. Vi elsker soldatene i Den israelske hær, og vi ber ingen om unnskyldning for det, sa Bennett.

Han kritiserte Herzog for å ha besøkt Vestmuren samtidig som han går inn for å dele Jerusalem. Deretter tok Bennett fram gitaren og sang den kjente sangen «Jerusalem av gull» med full støtte fra de syngende tilhørerne.

– Venstresiden prøvde å stanse oss og hindre dette møtet. Den sentrale valgkomiteen sa nei til artister og sanger her. Men vi vil ikke bli brakt til taushet. Vi skal ikke slutte å synge, sa Bennett.

– Mine foreldre lærte meg at landet Israel tilhører det israelske folk. Man kan ikke okkupere sitt eget hjem, la Bennett til.

Det ekstreme høyre

Sionistunionen hevder møtet var en demonstrasjon på den ekstreme høyresidens ståsted.

– Bibi er statsministeren fra det ekstreme høyre, og bare Sionistunionen kan stanse dem fra å ta over landet og regjering­en. Det er klart at alle stemmer som ikke gis til Sionistunionen, bring­er Bibi og Bennett rett inn i ­regjeringskontorene, sier partiets pressetalsmann.

Valgtaktikk

Leder i Jisrael Bejtenu, Avigdor Liberman, besøkte Patriarkenes Grav i Hebron søndag der han benyttet anledningen til å anklage Netanyahu for «manglende høyreorientert lederskap». Sionistunionens leder Isaac Herzog avla et besøk ved Vestmuren der han ba og la inn en bønneseddel i sprekkene mellom de store steinene. Partileder Jair Lapid i Jesh Atid dro til Sderot ved Gazagrensen for å vise sin støtte til beboerne langs grensen i sør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Moshe Kahlon i det nye partiet Kulanu takket søndag nei til å la seg kjøpe av Netanyahu med et tilbud om å bli finansminister i en ny høyreregjering. Kahlon er tidligere medlem i Likud og har vært kommunikasjonsminister og minister for velferd og sosiale tjenester. Med bortimot lik oppslutning mellom høyre- og venstresiden i meningsmålingene rett før valget, kan Kahlon bli den som avgjør om Herzog eller Netanyahu blir den neste statsministeren i Israel.

Valget i Israel

Sionistunionen leder knepent på meningsmålingene.

Venstresiden kan dermed overta regjeringsmakten med støtte fra sentrumspartier og Den forente listen (arabisk blokk).

Likud og høyrepartiene sier nei til deling av landet eller av Jerusalem.

Sentrumspartiet Kulanu kan komme til å avgjøre hvilke side som får danne regjering.

Les også
Buji får flest seter – Bibi mest populær
Les også
Første TV-debatt for Netanyahu og Herzog
Les også
Lieberman vil «halshogge illojale israelske arabere»