Statsminister Benjamin Netanyahus avvisning av en palestinsk stat som kom på valgkampens siste dag i Israel, vakte oppsikt verden over.

USA tviler på Netanyahus usving

Obama-administrasjonen er kritisk til Benjamin Netanyahus vekslende signaler om en palestinsk stat. USAs støtte til Israel er dermed svakere enn på veldig lenge.

Statsminister Benjamin Netanyahus avvisning av en palestinsk stat som kom på valgkampens siste dag i Israel, vakte oppsikt verden over. Uttalelsen har fått flere vestlige land til å vurdere om de nå skal anerkjenne Palestina som egen stat. Netanyahus usving dagen etter valget, da han forsikret at han fortsatt støtter tanken om en tostatsløsning, har USA med flere problemer med å tro på.

Avklaring

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I et intervju med den amerikanske tv-kanalen MSNBC gikk Netanyahu tilbake på sine uttalelser i den israelske valgkampen der han avviste muligheten for en tostatsløsning.

– Jeg ønsker ikke en enstatsløsning. Jeg ønsker en varig, fredelig tostatsløsning, men for å oppnå det, må det skje en endring av forholdene, sa Netanyahu til NBC torsdag.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

De nye signalene fra den israelske statsministeren kom etter kraftige reaksjoner på hans avvisning av en palestinsk stat så lenge han styrer landet. Han hadde tilsynelatende behov for å mildne inntrykket ikke minst overfor ledelsen i USA, som syntes Netanyahu foretok en klar, politisk høyresving i valgkampen.

– Jeg har ikke endret min politikk. Jeg har aldri trukket tilbake det jeg sa ved Bar-Ilan-universitetet for seks år siden, der jeg talte for en demilitarisert palestinsk stat som anerkjenner en jødisk stat. Den palestinske ledelsen nekter å anerkjenne den jødiske staten og har inngått en pakt med Hamas, som er ute etter å fjerne den jødiske staten, sa Netanyahu til MSNBC.

Sådd tvil

Netanyahus valgkamputspill og hans oppklaring etterpå har likevel fått Obama-administrasjonen til å tvile på om den israelske statsministeren mener alvor når han sier han støtter en tostatsløsning. Nå antydes det åpenlyst i den amerikanske regjeringen at USA kan komme til å støtte en resolusjon i Sikkerhetsrådet for en tostatsløsning, og i tillegg gå inn for en palestinsk søknad om fullt medlemskap i FN. Tidligere har Israel fått støtte fra USA om å avvise en slik søknad fordi det ikke kommer etter forhandlinger mellom partene, men er et ensidig tiltak fra palestinsk side.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pressetalskvinne i USA utenriksdepartement, Jen Psaki, viser til at USA går inn for en tostatsløsning som de to partene har forhandlet seg fram til.

Ikke seriøst

– Hans uttalelser for tre dager siden gjør at vi stiller spørsmål ved hvor seriøst han også mener dette. Dersom han hadde sagt at han er for en tostatsløsning, hadde vi hatt en helt annen samtale, sier Psaki.

Pressetalsmann i Det hvite hus, Josh Earnest, sier at det er ganske klart at Israel ikke lenger har bundet seg til en tostatsløsning. Han kaller også Netanyahus uttalelser i valgkampen for «kynisk valgdags-taktikk». Netanyahu hevdet at motstandere ble kjørt i busser til stemmeurnene betalt av utenlandske penger.

Kun forhandlinger

I et intervju med Fox News sier Netanyahu at han håper USA vil avvise de palestinske initiativene om selvstendighet gjennom et vedtak i FN.

– Jeg håper det fortsatt er slik. President Obama har sagt gang på gang at den eneste veien til en fredsavtale er en framforhandlet avtale. Dere kan ikke tvinge Israels folk, som akkurat har gjenvalgt meg med stor margin for å gi dem sikkerhet, å godta vilkår som vil rokke ved selve staten Israels eksistens. Jeg tror og håper ikke det er retningen i amerikansk politikk, sier Netanyahu.

«Panikkløfte»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lederen i Jerusalem Post kaller Netanyahus løfte om at han ikke ville være med på oppretting av en palestinsk stat, for «et panikkløfte da meningsmålingene viste at han lå an til å tape valget».

– Netanyahus retorikk, særlig hans usving når det gjelder støtten til en tostatsløsning, vil trolig få negative følger for forholdet mellom Israel og USA, og særlig med en Obama-administrasjon som ønsker at Israel og palestinerne skal løse sine uoverensstemmelser gjennom forhandlinger, skriver lederen.

Avisen hevder at Netanyahu nå må komme opp med en alternativ plan for å løse konflikten med palestinerne.

– Å bedre levekårene for palestinerne og innføre reformer som gir økonomisk vekst må være en del av en slik plan, skriver avisen.

BØNN: Statsminister Benjamin Netanyahu ved Vestmuren torsdag der han puttet inn en lapp i muren med sine ønsker og ba om Guds hjelp til å danne ny regjering i Israel. Han kan trenge hjelp fra høyere makter, for reaksjonen på Netanyahus klare valgseier har vært mildt sagt kjølig fra mange vestlige land.

Israel

Netanyahu sa i valgkampen at han ikke støtter oppretting av en palestinsk stat.

Etter valgkampen sier han fortsatt ja til en tostatsløsning på bestemte betingelser.

Obama-administrasjonen trekker tilliten til Netanyahu i tvil.

USA kan vurdere å støtte palestinsk søknad om anerkjennelse i FN.

Les også
Har Israel på timeplanenIsrael-uken
Les også
Vedgår at kristne kamper er taptOslo Symposium
Les også
Ytringsfrihet, Israel og valgvinnereStormønstring
Les også
Forsvarsministeren lover å gjøre Forsvaret jentevennlig
Les også
Forhandlingene i gang etter valget i Israel