Trump besøkte Jerusalems gamleby

Donald Trump besøkte mandag gamlebyen i Jerusalem, men lot seg ikke ledsage av statsminister Benjamin Netanyahu.

– Vi elskerIsrael, og vi respekterer Israel, sa den amerikanske presidenten under en forblåst velkomstseremoni, kort tid etter at Air Force One hadde landet på Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv.

Som den første sittende amerikanske president satte Trump deretter kursen for Jerusalems gamleby. Han avslo imidlertid et tilbud fra statsministerBenjamin Netanyahu som ønsket å ledsage ham. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gravkirken og Klagemuren

Etter først å ha besøktGravkirken, det helligste stedet i kristendommen, fortsatte Trump tilVestmuren, også kjent som Klagemuren, som regnes som jødedommens helligste sted.

Iført en svart kalott, gikk Trump alene fram til muren, la høyrehånden på den knudrete steinflaten og så ut til å stikke en papirlapp inn i en av sprekkene, slik jøder gjør.

USAs førstedame Melania, og presidentparets datter Ivanka besøkte kvinnedelen av den strengt segregerte muren.Ivanka Trump er gift med en jøde og har konvertert til jødedommen.

Militærhjelp

USA har i alle år vært Israels fremste støttespiller, også militært. Siden seksdagerskrigen i 1967, har landet i snitt mottatt 44 millioner kroner daglig i militærstøtte fra USA.

En ny avtale som ble inngått rett før årsskiftet, dobler dette til over 90 millioner kroner daglig de neste ti årene.

Palestinske aktivister hilste derfor Trump velkommen med generalstreik og demonstrasjoner på Vestbredden mandag.

Frykt og usikkerhet

Både israelere og palestinere har sett fram til Trumps todagersbesøk med spenning og frykt, usikre på hva den amerikanske presidenten eventuelt måtte ha i ermet for dem.

Trump hevdet tidligere i år at det ikke var noe i veien for at Israel og palestinerne kunne inngå en fredsavtale, noe han selv ville være mer enn behjelpelig med å få i stand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tjenestemenn iDet hvite hus har foran besøket imidlertid forsøkt å dempe forventningene om framskritt i fredsprosessen, som har stått i stampe i årevis.

Jublet for Trump

Valget av Trump skapte stor begeistring hos den israelske høyresiden og Netanyahu, etter at Trump i valgkampen blant annet lovet at USA som første land i verden skulle flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Advarslene mot å flytte ambassaden har vært mange, ikke minst fra araberverdenen. Trump, som i helgen besøkte Saudi-Arabia og inngikk kontrakter om salg av våpen og militært utstyr for 930 milliarder kroner til landet, skal derfor ha lagt planen om ambassadeflyttingen på is.

Til Betlehem

Mandag ettermiddag skulle Trump og Netanyahu diskutere en rekke spørsmål, før de rundet av dagen med en privat middag

Tirsdag morgen reiser Trump til Betlehem der han skal tas imot av palestinernes presidentMahmoud Abbas, før han returnerer til Israel og besøker holocaustmuseetYad Vashem og holder en avsluttende tale ved det israelske nasjonalmuseet.