UANSTENDIG: Jordanske kommentatorer avfeier Riyad al-Malikis (bildet) uttalelser som «provoserende, smakløse og uanstendige». Her taler den palestinske utenriksministeren i FNs sikkerhetsråd forige uke.

Sterk kritikk av palestinsk kamera-vegring i Jerusalem

En rekke palestinske ledere – både religiøse og politiske – har de siste dagene i sterke ordelag tatt avstand fra den israelsk-jordanske planen om å installere overvåkingskameraer på Tempelberget.

De palestinske myndighetenes utenriksminister, Riyad al-Maliki, sa for et par dager siden at planen er en felle, og at målet med overvåkingen er å kunne arrestere palestinere.

– Beskytter moskeen

Flere talsmenn for jordanske myndigheter kritiserer nå, ifølge The Jerusalem Post, den palestinske kamera-vegringen. De understreker at avtalens mål er å «beskytte al-Aqsa ved å dokumentere hva som skjer på området rundt moskeen».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Amman-avisen Al-Ghad siterer jordanske politikere som kaller al-Malikis uttalelser for «uanstendige og urettferdige». De mener også at det palestinske lederskapet burde tatt sine bekymringer opp direkte med Jordan, fremfor å komme med betente offentlige utfall.

– Kameraene ser alle

Adnan Abu Odeh, veteranpolitiker og tidligere rådgiver for både kong Hussein og kong Abdullah, tviler på at kameraene kun vil tjene Israels hensikter, slik de palestinske myndighetene hevder.

– Kameraene vil dokumentere alt, inkludert de som vil angripe palestinere eller israelere. Kameraene vil filme alle forsøk på angrep, samt jøder som forsøker å be der, sier han.

Veteranpolitikeren avfeier al-Malikis uttalelser som «provoserende, smakløse og uanstendige».

– Utakknemlige

Bassam Haddadin, tidligere jordansk parlamentsmedlem, sier at det ikke er klart om det øvrige palestinske lederskapet støtter al-Malikis uttalelser. All den tid det var Jordan som ba om kameraovervåking, ber han de palestinske myndighetene om å klargjøre sitt syn.

Den jordanske kommentatoren Musa al-Maayta sier det er «upassende» for en palestinsk minister å komme med slike anklager mot Jordan «etter alt vi har gjort for al-Aqsa-moskeens sak».

Journalisten Awwad al-Khalayla sier kameramotstanden sender et budskap til verden om at palestinerne har noe å skjule.

Storm rundt minister

I Israel stormer det fortsatt rundt viseutenriksminister Tzipi Hatovely (Likud) som tidligere denne uken sa at hun drømte om at det israelske flagget skulle vaie over Tempelberget og tok til orde for at jøder skal kunne be der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge Haaretz understreker hun nå at dette var hennes personlige meninger. Likevel nektet Netanyahu henne i går å gjennomføre en pressekonferanse med internasjonale medier, deriblant Dagen.

Hatovely er langt fra alene om å ha divergerende synspunkter angående Tempelberget. Opposisjonspolitiker Tzipi Livni (Sionistunionen) viser til at når alle ministrenes personlige meninger summeres, er statsminister Benjamin Netanyahu i mindretall med sin personlige mening.

– Det er alvorlig at vi har en regjering som ikke klarer å tale med én stemme i en så viktig sak som denne, sier hun til The Jerusalem Post.

Israel-korrespondenten

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: redaksjonen@dagen.no

-----

Dagen er eneste norske mediehus med en egen, fast korrespondent bosatt i Israel.

Kenneth Fjell Rasmussen startet i jobben i april 2015.

Innspill, spørsmål og tilbakemeldinger om Israel: kenneth@dagen.no

-----

Nå må du være abonnent for å kunne lese alt innhold på Dagen.no

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

* Følg gjerne Dagen på Facebook

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!

Les også
Palestinere skeptisk til kameraovervåking
Les også
Netanyahu: al-Aqsa-kameraovervåking i vår interesse
Les også
Israelsk politi fjerner aldersgrense ved al-Aqsa-moskeen
Les også
Vestmuren fortsatt jødiskUNESCOs vedtak
Les også
Israel sier nei til internasjonal styrke i Jerusalem