De fire franske jødene som ble drept under gisselaksjonen i en jødisk butikk i Paris fredag, ble tirsdag stedt til hvile på Israels største gravlund. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix

Sorgtung avskjed med jødiske terrorofre

Tusenvis av mennesker møtte fram da de fire jødiske ofrene for terroren i Paris ble stedt til hvile i Jerusalem tirsdag.

Stemningen var ifølge nyhetsbyrået AFP preget av sorg og sjokk da de fire mennene i alderen 22 til 64 år ble stedt til hvile i Israels største gravlund, Givat Shaul i Jerusalem.

Begravelse ble direktesendt på israelsk fjernsyn og i flere israelske nettaviser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi kan ikke tillate at jøder er redde for å gå på Europas gater med kippa (jødekalott) og tzitzit (frynser på bønnesjal) i 2015, 70 år etter at annen verdenskrig tok slutt, sa Israels president Reuven Rivlin da han talte under begravelsen.

Også statsminister Benjamin Netanyahu holdt tale.

– Jeg tror at de fleste av verdens ledere forstår, eller i det minste begynner å forstå, at denne terroren som begås av ekstremistisk islam, representerer en klar trussel mot freden i dagens verden, sa han.

Fløyet til Israel

De fire ofrene, Yoav Hattab (22), Philippe Braham (45), Yohan Cohen (23) og François-Michel Saada (64), ble fløyet fra Paris til Jerusalem etter rettsmedisinske undersøkelser og ankom Ben Gurion internasjonale flyplass tidlig tirsdag morgen.

De fire befant seg i et jødisk supermarked i Paris da de ble skutt og drept av den ytterliggående islamisten Amedy Coulibaly sist fredag. Ytterligere 15 andre personer ble tatt som gisler under angrepet.

Familiene til de fire ofrene har bedt om at de gravlegges i Jerusalem, noe den israelske regjeringen sa ja til.

Skaper skrekk

For mange franske jøder er terrorangrepet mot den jødiske butikken en skremmende påminnelse om angrepet mot en jødisk skole i Toulouse i mars 2012. Da skjøt og drepte en 23 år gammel ytterliggående islamist tre barn og en lærer. Også disse ble fløyet til Israel og stedt til hvile på Givat Shaul.

Frankrikes jødiske befolkning består av 500.000-600.000 mennesker og er Europas største jødiske minoritet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Terrorangrepene i forrige uke skal ha fått flere jøder til å vurdere om de skal forlate landet.

Les også
Kistene til jødiske terrorofre har kommet til Israel
Les også
Drapsstruet for kamp mot ekstremisme
Les også
Hollande og Netanyahu sammen i synagogen
Les også
IS-sympatisører lekker hemmelige amerikanske dokumenter
Les også
Netanyahu besøker kosherbutikk i Paris