USAs utenriksminister John Kerry har de siste dagene hatt en rekke møter om den israelsk-palestinske fredsprosessen under sin reise i Europa, mens palestinerne onsdag formelt la konflikten på FNs sikkerhetsråds bord. Her er Kerry sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu (til høyre) i Roma mandag. Foto: Evan Vucci / Reuters / NTB scanpix

Palestinsk FN-utkast krever israelsk tilbaketrekking i 2017

Palestinernes resolusjonsutkast er formelt på FNs sikkerhetsråds bord. Her bes Israel «avslutte okkupasjonen av palestinske områder» innen utgangen av 2017.

I forslaget gis partene en frist på tolv måneder til å avslutte forhandlingene om en endelig fredsavtale.

Innen slutten av 2017 «må Israel ha fullført en gradvis tilbaketrekking fra okkuperte palestinske områder», ifølge utkastet som nyhetsbyrået AFP refererer til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kan forhandles om

Palestinerne har tidligere varslet at de ønsker en rask avklaring i Sikkerhetsrådet. Nå har de ombestemt seg, tilsynelatende etter press fra blant andre Jordan, som forsøker å legge på bordet et utkast som er spiselig for USA.

Mansour understreket at teksten fortsatt er gjenstand for forhandling – forhandlinger som ifølge FN-diplomater kan vare i dager eller uker.

– Vi kommer til å fortsette å forhandle med alle, også amerikanerne – dersom de er klare og villige – sånn at vi kanskje kan lykkes i å få noe vedtatt i Sikkerhetsrådet som for alvor åpner døren for fred, sa Mansour.

Spenning

Nå er det imidlertid blitt knyttet stor spenning til om USA vil bryte dette mønsteret, ettersom amerikanske FN-diplomater har nektet å svare på hvorvidt de akter å legge ned veto mot en palestinsk resolusjon.

Utkastet som nå ligger på bordet, tar til orde for en «rettferdig, varig og omfattende fredsløsning som medfører en slutt på den israelske okkupasjonen», og «innfrir visjonen» om en palestinsk stat med Jerusalem som felles hovedstad.

Motstand

Jordans utkast legger også opp til en gradvis israelsk tilbaketrekking fra palestinske områder, senest innen slutten av 2017.

Det siste punktet kommer etter alt å dømme til å møte motstand fra USA. Den amerikanske regjeringen er imot å binde fredsforhandlere til noen FN-resolusjon.

USAs utenriksminister John Kerry mener en palestinsk resolusjon ikke er problematisk så lenge den kan forhindre økte spenninger i regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Palestinsk stat

Palestinerne begynte å sende rundt et resolusjonsutkast allerede i slutten av september. Teksten ga Israel en frist til november 2016 på å «avslutte okkupasjonen» og hadde ingen mulighet for å bli godkjent.

I mellomtiden har imidlertid en rekke land løftet Palestina-spørsmålet på FN-agendaen. Frankrike, Storbritannia og Tyskland er i ferd med å utarbeide et eget, alternativt resolusjonsutkast, der fredssamtaler foreslås avsluttet om to år.

Det palestinske forslaget som nå er levert til Sikkerhetsrådet, ser imidlertid ut til å gjenspeile enkelte europeiske oppfatninger, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også
EU-parlamentet anerkjenner Palestina
Les også
Vil fjerne Hamas fra EUs terrorliste
Les også
Busettingane veks raskare enn folketaletJødiske busettarar
Les også
Dårlige utsikter til fred i Jerusalem
Les også
Biskoper som ikke trøster Israel, men islamister