Den palestinske FN-observatøren Riyad H. Mansour (t.h.) og Mauritanias FN-delegat Sidi Mohamed Ould Boubacar. Foto: AFP/United Nation/Devra Berkowitz/NTB Scanpix

Palestinerne fikk ikke støtte i Sikkerhetsrådet

Et palestinsk resolusjonsutkast med krav om full israelsk tilbaketrekning fra «de okkuperte områdene» innen ett år, ble nedstemt i Sikkerhetsrådet tirsdag.

Åtte avSikkerhetsrådets 15 medlemsland støttet denpalestinske resolusjonen, mensUSA ogAustralia var alene om å stemme imot.

Fem land avsto fra å stemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

USA og Australia var alene om å stemme imot, mens Frankrike, Russland, Kina, Argentina, Tsjad, Chile, Jordan og Luxembourg stemte for.

USA gjorde det på forhånd klart at landet om nødvendig ville bruke vetoretten for å stanse resolusjonen, noe som ikke ble nødvendig ettersom det kreves tilslutning fra ni land før resolusjoner kan vedtas i Sikkerhetsrådet.

Det var ventet at Nigeria også ville stemme for resolusjonen, men landet endret holdning i siste minutt og valgte i stedet å avstå fra å stemme, sammen med Storbritannia, Litauen, Rwanda og Sør-Korea.

«Krigserklæring»

Resolusjonen ble formelt fremmet av Jordan, som for tiden har plass i Sikkerhetsrådet.

Israelske talsmenn betegnet resolusjonsforslaget som en krigserklæring og truet med at det ville få konsekvenser dersom det ble vedtatt.

– Dette er ikke en fredsprosess. Det er en krigsprosess de fører nå, sa etterretningsminister Yuval Steinitz rett før jul.

USAs FN-ambassadør Samantha Power sa seg langt på vei enig.

– Denne resolusjonen vil bidra til mer splittelse, ikke til kompromisser. Denne teksten tilfredsstiller bare den ene part, sa hun i Sikkerhetsrådet tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Rettferdig fredsløsning»

Resolusjonsteksten som ble nedstemt tok til orde for «en rettferdig, varig og omfattende fredsløsning som medfører en slutt på den israelske okkupasjonen», og som «innfrir visjonen» om en palestinsk stat med Jerusalem som felles hovedstad.

Teksten ga partene frist på tolv måneder til å framforhandle en endelig fredsavtale, og Israel frist til utgangen av 2017 med å fullføre en tilbaketrekning fra områdene landet okkuperte i 1967.