Midt i den israelske valgkampen besøker statsminister Benjamin Netanyahu USA for å tale i Kongressen om det iranske atomprogrammet.

Netanyahu i Washington for å tale om Iran

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kom søndag til Washington på det han kaller et historisk oppdrag for å stanse en livsfarlig atomavtale med Iran.

Men besøket har ført til stor irritasjon i Det hvite hus og blant demokratiske kongressrepresentanter, og hjemme i Israel blir han skarpt kritisert for å forsure det livsviktige forholdet mellom Israel og USA - og bruke talen til sin valgkamp foran valget om to uker.

Helt siden den republikanske lederen for Representantenes hus, John Boehner, inviterte Netanyahu til å tale i Kongressen kommende tirsdag, har debatten gått høyt i Washington og Jerusalem om forholdet mellom de to nære allierte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frykter Iran

Temaet for talen er for lengst fastsatt. Den skal dreie seg om forhandlingene med Iran om atomprogrammet, som Netanyahu ser som en dødelig fare for Israel, på linje med holocaust i Europa.

Både Republikanerne og Netanyahu frykter at Iran skal lure Vesten og fortsette å utvikle atomvåpen i ly av en avtale, samtidig som de oppnår å få fjernet noen av sanksjonene som lammer økonomien.

Republikanerne bruker Netanyahu som sannhetsvitne for sitt syn. De har truet med å innføre nye sanksjoner mot Iran mens samtalene fortsatt pågår, og dermed sabotere forhandlingene.

I løpet av det 48 timer lange besøket skal Netanyahu mandag tale til 16.000 delegater på en konferanse i den viktige jødiske lobbyorganisasjonen AIPAC, før han tirsdag bestiger talerstolen i Kongressen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Brudd på protokollen

Det hvite hus mener at Netanyahu blandet seg grovt inn i amerikansk politikk, og at det var et grovt brudd på protokollen å akseptere invitasjonen fra republikanerne i Kongressen og gå utenom Det hvite hus.

Det hvite hus har derfor besluttet ikke å invitere Netanyahu til å møte Obama i det ovale kontor, med den offisielle begrunnelse at man ikke tar imot statsledere som står midt oppe i en valgkamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En rekke demokrater vil boikotte talen, og andre politikere som visepresident Joe Biden og utenriksminister John Kerry har sørget for å være på reise tirsdag.

Destruktivt

Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Susan Rice kalte i forrige uke besøket destruktivt for forholdet mellom USA og Israel.

Og i forrige uke oppnådde han å irritere Demokratene, som er partiet til godt over 70 prosent av amerikanske jøder, ved å avslå en invitasjon fra to av Israels nærmeste venner i Kongressen, senatorene Dianne Feinstein og Dick Durbin.

Mange amerikanske jøder er også lite begeistret. Den jødiske lobbygruppen J Street, som støtter Obamas Iran-politikk og er kritisk til Israels håndtering av de palestinske interessene, kjøpte torsdag helsidesannonser i flere aviser der de kritiserer Netanyahu for å bruke Kongressen i valgkampen sin.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Valget i Israel

* Statsminister Benjamin Netanyahu skrev ut nyvalg etter å ha kommet på kant med flere av partiene i regjeringskoalisjonen. Valget holdes 17. mars.

* To blokker kjemper om regjeringsmakten. Begge er avhengige av støtte fra flere andre partier.

* Netanyahus høyreparti Likud og utenriksminister Avigdor Liebermans ytterliggående høyreparti Yisrael Beiteinu sitter i dag i regjering, sammen med to ministre fra ultranasjonalistiske Jødisk Hjem.

* Mot Netanyahus blokk står Sionistunionen, en valgallianse av det israelske arbeiderpartiet, som ledes av Isaac Herzog, og partiet Hatnuah ledet av tidligere utenriksminister Tzipi Livni.

* Likud-Yisrael Beiteinu-alliansen kan vente støtte fra Jødisk Hjem og sentrum-høyrepartiet Kalanu.

* Sionistunionen vil trolig få støtte fra venstrepartiet Meretz og det sekulære sentrumspartiet Yesh Atid, som tidligere var med i Netanyahus regjering.

* Fem arabisk-israelske småpartier over et bredt politisk spekter har inngått en ny allianse kalt Felleslista. Den kan komme til å samarbeide med Sionistunionen for å hindre en ny Netanyahu-regjering.

* Om det ultraortodokse Shas-partiet vil gi sin støtte til noen, er uklart.

* Rundt 30 partier stiller til valg, men over halvparten vil havne under sperregrensen på 3,25 prosent.

(NTB)

Les også
USA: Betydelig framgang i forhandlingene med Iran
Les også
Netanyahu blir satt under etterforskning
Les også
– En flom av løgner mot Israel
Les også
Araberne banker på Knessets dørValget i Israel
Les også
Krever at Hamas anerkjenner IsraelGaza-oppbygging