Israel tok et siste farvel med Shimon Peres

Shimon Peres ble hyllet som en fredens mann, men også for å ha gjort Israel til en av verdens sterkeste militærmakter, da han ble fulgt til graven i Jerusalem fredag.

– Det var en sterk opplevelse. Det var en avskjed med en av de viktigste lederne iIsraels historie, sier utenriksministerBørge Brende (H) til NTB etter å ha representert den norske regjeringen i begravelsen fredag.

– Det var en leder som ønsket å jobbe for fred, og det var også Israels fremste ambassadør. Det så vi også gjennom en internasjonal deltakelse jeg ikke har sett maken til for en tidligere statsleder, tilføyer Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener den sterke internasjonale deltakelsen først og fremst viser hvor avholdt Peres var, og hvor sterke bånd mange hadde til ham.

– Det er også en stor internasjonal markering av at man støtter opp om de tankene han sto for når det gjelder fred, sier Brende.

– Ga aldri opp håpet

Peres, som var både stats-, utenriks- og forsvarsminister i Israel, og som rundet av sin lange politiske karriere som landets president fra 2007 til 2014, døde onsdag, 93 år gammel.

Høytstående gjester fra hele verden deltok i begravelsen, der USAs presidentBarack Obama i sitt minneord omtalte Peres som en kjempe som aldri ga opp håpet om fred.

– Selv stilt overfor terrorangrep og gjentatte skuffelser ved forhandlingsbordet, insisterte han på at palestinerne må sees på som likeverdige med jødene og at de derfor også har like stor rett til selvbestemmelse, sa Obama.

Fredsprosessen

I sitt minneord la Obama også vekt på at fredsprosessen ikke er fullført.

– Dagen var først og fremst en dag i Peres' tegn, men det er høyst beklagelig at det ikke er noen politisk prosess når det gjelder fredsforhandlinger akkurat nå, sier Brende.

Han mener det var flott at palestinernes presidentMahmoud Abbas var til stede i begravelsen. I sin tale poengterte president Obama også at Abbas' tilstedeværelse minner om at det er mye arbeid som gjenstår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fulgt til graven

Tusenvis av israelere og ledere fra over 50 land fulgte Peres' kiste til graven på Herzl-fjellet i Jerusalem, blant demNATOs generalsekretærJens Stoltenberg.

Kisten ble båret av åtte medlemmer av en æresgarde, før den til tonene fra jødisk bønnesang ble senket ned i den ventende graven på gravlunden der alle Israels ledere ligger.

Etter jordpåkastelsen la lederne for de ulike forsvarsgrenene ned kranser, og Peres' tre barn, datteren Tsvia og de to sønnene Yoni og Nehemia, tok et siste farvel ved graven.

Fredsprisvinnere borte

Peres mottokNobels fredspris i 1994, sammen med Israels statsministerYitzhak Rabin og palestinernes lederYasser Arafat.

Året før var han sentral daOslo-avtalen ble inngått, en avtale som skulle bane vei for endelig fred og opprettelsen av en palestinsk stat. Slik gikk det aldri, og de tre fredsprisvinnerne er nå alle borte.