Israel opphever alle restriksjoner på Tempelhøyden

Israel har opphevet alle restriksjoner ved inngangen til Tempelhøyden, plassen muslimene kaller Haram al-Sharif i Jerusalems gamleby. 

– Dørene er åpne for alle uten forbehold eller restriksjoner, opplyser Waqf-stiftelsen.

Haram al-Sharif administreres av Jordan gjennom den islamske stiftelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere denne uka fjernet Israel de omstridte metalldetektorene og overvåkingskameraene ved inngangen til høyden. Men fredag ble menn under 50 år nektet adgang til området. Årsaken var frykt for nye sammenstøt etter at over 100 palestinere ble såret i sammenstøt med israelsk opprørspoliti torsdag.

Fredag gikk det derimot rolig for seg da titusenvis av muslimer kom for å be oppe på høyden. Plassen regnes som et av de helligste stedene i både islam og jødedommen.

Waqf-stiftelsen sier videre at opphevelsen av restriksjonene er et resultat av press fra Jordan på israelske myndigheter.

Jordans kong Abdullah snakket med USAs presidentDonald Trump på telefonen fredag kveld, opplyser det jordanske hoffet. Kongen sa da at han verdsatte USAs innsats for å dempe spenningene, uten at dette utdypes. Abdullah påpekte videre overfor Trump at fortsatt samarbeid er viktig for å hindre ny uro på Haram al-Sharif.

Israel satte opp metalldetektorer ved inngangen til høyden i Jerusalems gamleby etter at tre palestinere skjøt og drepte to israelske politivakter der 14. juli.