Israels statsminister Benjamin Netanyahu. AMIR COHEN

Israel ba Erna Solberg boikotte humanitærrettsmøte

Statsminister Erna Solberg (H) ble oppfordret av Israels statsminister til ikke å delta på humanitærrettsmøtet i regi av Genèvekonvensjonen før jul.

Benjamin Netanyahu mente møtet kun var en oppmuntring til terrororganisasjoner, og at det ville bygge opp til en fordømmelse av staten Israel.

– Møtet var ikke annet enn en plattform for giftig, antiisraelsk propaganda, skriver Israels ambassade i en epost til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sendte brevet til Solberg tre dager før møtet fant sted i Genève 17. desember.

– Det vil gi legitimitet til terrororganisasjoner og diktaturer, mens man fordømmer demokratiske lands bekjempelse av terror i henhold til Folkeretten. Dessuten vil det sende Palestinas president Mahmoud Abbas beskjed om at ensidige handlinger er å foretrekke fremfor forhandlinger med Israel, skriver Netanyahu.

Erna Solbergs rådgiver Rolf Erik Tveten opplyser at brevet aldri ble besvart.

USA, Australia og Canada varslet på forhånd at de ikke ville delta på møtet, men Norge deltok sammen med 125 andre land – inkludert samtlige EU-land.

– Vi har notert oss de israelske synspunktene, sier statssekretær Bård Glad Pedersen i UD og fortsetter:

– Slutterklæringen fra møtet retter seg ikke ensidig mot Israel, men også mot Hamas og væpnede grupperinger på palestinsk side, og understreker alle involverte parters forpliktelse til å etterleve humanitærretten.

Les også
Ikke lenger returstopp til Gaza
Les også
Abbas-rival har fått serbisk statsborgerskap
Les også
Netanyahu hardt ut mot UNIFIL
Les også
Egyptisk domstol forbyr Hamas' væpnede fløy
Les også
– Ønsker ikke krig, men frykter ikke Israel