Haaretz: Netanyahu planla fredsinitiativ

Israels statsminister planla i fjor et fredsinitiativ og skal ha vært innstilt på kompromisser om land i en tostatsløsning med palestinerne, hevder Haaretz.

Ifølgeavisen bleBenjamin Netanyahu og opposisjonslederIsaac Herzog for seks måneder siden enige om en felles erklæring, som både skulle være starten på et regionalt fredsinitiativ og forankre en samlingsregjering iIsrael. Erklæringen skulle legges fram på et toppmøte iEgypt sammen med Egypts presidentAbdel Fattah al-Sisi og muligenskong Abdullah av Jordan.

Dokumentet som inneholder erklæringen, viser ifølge Haaretz også en vilje til å inngå territorielle kompromisser i en fremtidig tostatsløsning med palestinerne, samt å tøyle byggeaktiviteten i de israelske bosetningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Noen uker etter at de to israelske politikerne i prinsippet var enige, skal Netanyahu ha fått kalde føtter i forbindelse med den politiske krisen rundt den israelske utpostenAmona. Kontakten mellom partene havnet i dødvanne og stoppet til slutt helt opp.

Statsministerens kontor sier i en uttalelse at beskrivelsen i Haaretz er falsk fra ende til annen, og at Amona ikke har noe med saken å gjøre. Statsministeren «er interessert i å fremme et regionalt initiativ. Den som gir dere denne informasjonen, kjenner ikke detaljene eller forfalsker dem», heter det videre.

Arbeiderparti-leder Herzogs kontor ønsker ikke å uttale seg om dokumentet avisen omtaler.