Talsmann for IDF i Skandinavia, Bjørn Hermann Ueland, frykter ikke kroken på døren for Sar-El. Foto: IDF

Frykter ikke kroken på døren

Talsmann for det israelske forsvaret mener at frivillighetsarbeidet nordmenn gjør for IDF gjennom stiftelsen Sar-El, ikke er verre enn det å bo i kibbutz.

– Så lenge nordmenn fortsetter å dra ned, vil ikke organisasjonen gå under, sier Bjørn Hermann Ueland (bildet), talsmann for Israel Defense Forces (IDF) i Skandinavia.

Videre sier Ueland at han ikke ønsker å blande seg inn i norsk politikk, og sikter til det skriftlige spørsmålet stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) har sendt inn til justisministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les svaret fra justisministeren her

Her krever politikeren at det blir tatt stilling til hvor vidt det skal være lovlig for nordmenn å reise til Israel og arbeide for IDF gjennom den frivillige stiftelsen Sar-El. Dette spørsmålet ønsker ikke Ueland å ta stilling til.

– Jeg kan ikke blande meg inn i norsk politikk, men slik det ser ut nå er det nordmenn selv som bestemmer om de vil tjenestegjøre for Sar-El.

Kibbutz-sammenligning

Enkelte mener at nordmenns frivillige tjeneste i IDF gjennom Sar-El, frigjør ressurser på andre militære områder, og at arbeidet derfor bør ses på som indirekte krigføring. Dette er ikke Ueland enig i.

– Da blir også det å bo i kibbutz indirekte krigføring. Jeg har liten forståelse for at noen kan mene dette. Hele poenget med å gjøre tjeneste i Sar-El, er å oppleve den israelske hverdagen. De frivillige bærer en militær arbeidsuniform, og hjelper til med praktiske ting som pakking av klær og medisiner.

Freddy de Ruiter mener også at Sar-El fungerer som en militær støttefunksjon. Et av argumentene hans er at de frivillige er med på å klargjøre stridsvogner og sortere ammunisjon.

– Jeg er delt i spørsmålet om Sar-El er en militær støttefunksjon eller ei. Det spørs hva som legges i begrepet. De frivillige har på ingen måte en krigføringsfunksjon, men de er en del av IDF i tjenesteperioden. De gjør oppdrag innenfor forsvaret, men jeg har aldri opplevd at arbeidet har innebåret noen form for håndtering av ammunisjon, sier Ueland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nordmenn jobber frivillig for hæren i Israel i IDF

Avisen Dagen var i oktober på reportasjetur og besøke en militærleir der nordmenn jobber frivillig, i ikke-stridende posisjoner, for den israelske hæren.

KrF-politiker og bystyremedlem i Kristiansand, Grete Kvelland Skaara, fikk i en artikkel i Fædelandsvennen kritikk for at hun jobbet frivillig for hæren i Israel.

Nå fastslår justisminister Anders Anundsen at det er lovlig for norske statsborgere å delta i slikt arbeid.

Les også
Nordmenn i tjeneste for hæren i Israel
Les også
KrF-politikers innsats for den israelske hæren tas opp i Stortinget
Les også
Anundsen: Krevende å fange opp dem som bare vil krige
Les også
Ber justisministeren trø varsomtSar-El