FN krever at Israel stanser all utvidelse av bosetninger

FNs sikkerhetsråd slår i en resolusjon fast at de israelske bosetningene på palestinsk område er ulovlige og krever full byggestans.

USA avsto fra å stemme, mens 14 avSikkerhetsrådets medlemsland stemte for resolusjonsforslaget.

– Man kan ikke både fremme utvidelse av bosetningene, og fremme en tostatsløsning. Man må ta et valg, sa USAsFN-ambassadørSamantha Power da hun begrunnet USAs stemmegivning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uttalelsen hadde klar adresse til statsministerBenjamin Netanyahu og hans høyreregjering, som offisielt hevder å støtte en tostatsløsning, men som samtidig undergraver muligheten for en levedyktig palestinsk stat ved å kolonisere stadig mer av de palestinske områdene.

Historisk

Power kommenterte også lovforslaget som nå er til behandling i den israelske nasjonalforsamlingen, og som vil legalisere de såkalte utpostene bosettere har opprettet påVestbredden. Disse er i dag ulovlige, selv i henhold til israelsk lov.

USA har tidligere benyttet vetoretten i Sikkerhetsrådet hele 30 ganger for å stanse resolusjoner som kritiserer bosetningen av palestinske områder og behandling av palestinerne, viser en oversikt fra Security Council Report.

Sist USA avsto fra å stemme da en Israel-kritisk resolusjon var oppe i Sikkerhetsrådet, var i 2009 da rådet tok til orde for en våpenhvile påGazastripen.

– Ikke antiisraelsk

Fredagens stemmegivning fra USAs side blir derfor sett på som historisk.

– Dette er ikke en antiisraelsk resolusjon, men en balansert resolusjon som fordømmer okkupasjonen, ikke Israel, slår den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem fast.

– Resolusjonen innebærer en viktig folkerettslig klargjøring av verdenssamfunnets syn på bosetningene, sier Sveriges utenriksminister Margot Wallström i en kommenter.

Ulovlige

FN har tidligere slått fast at de israelske bosetningene i palestinske områder strider mot den fjerde Genèvekonvensjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I artikkel 49 i denne heter det at «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

Over 700.000 israelske bosettere bor i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, og på Golanhøydene.

Press fra Trump

Resolusjonsforslaget som ble vedtatt fredag, var opprinnelig utarbeidet av Egypt.

Egypt valgte imidlertid å trekke forslaget, noe som angivelig skal ha skjedd etter press fra Israel og USAs påtroppende presidentDonald Trump.

Fire av Sikkerhetsrådets øvrige medlemsland, New Zealand, Malaysia, Senegal og Venezuela, grep da inn og fremmet selv det egyptiske utkastet som forslag til avstemning.

PresidentBarack Obama ga på forhånd ingen signaler om hvordan USA ville forholde seg til resolusjonen, og det var derfor knyttet stor spenning til fredagens avstemning i Sikkerhetsrådet.