STENGTE DØRER: Skolebarn i Nasaret kan komme til stengte dører når skoleåret starter i begynnelsen av september på grunn av reduksjon i den statlige støtten og ny maksgrense for foreldrebetlingen.

Disse elevene kan stå uten skole etter ferien

47 kristne skoler i Israel truer med nedlegging og skolestreik. Årsaken er manglende statlig støtte og forslag om å endre skolenes særtrekk.

33.000 elever fra kristne arabiske foreldre står i fare for å komme til stengte dører når skoleåret starter i begynnelsen av september. De private kristne skolene for arabiske barn har opplevd en nedgang på 45 prosent i den statlige støtte de siste 10 årene. Dette har de protestert mot flere ganger samtidig som de har kompensert nedgangen ved å heve skolepengene som foreldrene må betale.

Ny maksgrense

I mars 2014 vedtok det israelske undervisningsdepartementet en maksgrense for hva foreldrene skal betale i slike private skoler. Den ligger langt lavere enn det skolene må ta inn i skolepenger for å få regnskapet til å gå opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en umulig situasjon rent økonomisk, og både i fjor og nå har vi demonstrert på fredelig vis utenfor undervisningsdepartementet mot vedtaket. Men ingenting har nyttet, sier direktør for Nazareth Baptist School, Botrus Mansour, til Dagen.

Fjerne skolene

Han legger til at staten i tillegg krever at de private skolene skal bli offentlige skoler. Da lover staten at de skal få støtte på lik linje med andre skoler.

– Det kan vi ikke være med på, for det innebærer statlig styring og, da mister vi vårt kristne særpreg, sier Mansour.

Toppmøte

Som leder for nettverket av kristne arabiske privatskoler i Israel har han bedt om å få møte president Reuven Rivlin og undervisningsminister Naftali Bennett for å forklare problemet og behovene.

– De har kalt oss inn til møte søndag 23. august, og vi er glad for at de vil høre på oss. Jeg liker imidlertid ikke at møtet er lagt til en søndag som er den kristne helligdagen, og har bedt om å få treffe dem en av dagene etterpå. Det håper jeg de blir med på, sier Mansour.

Tror på løsning

Han har tro på at konflikten skal løse seg på en minnelig måte.

– Jeg opplever verken at president Rivlin eller herr Bennett er negative til vår sak. Våre problemer startet lenge før Bennett ble undervisningsminister. Jeg tror han vil ta til fornuft og er innstilt på å finne en god og rask løsning. Hvis ikke blir vi nødt å holde skolene stengt framover, sier Mansour.

ISRAEL: Guds finger i historien

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han opplyser at de såkalte «haredi»-skolene for ultraortodokse elever hører med til samme kategori i undervisningsdepartementet.

– De får 100 prosent støtte fra staten til skoledriften, mens vår støtte nå er nede i 54 prosent. Forskjellbehandlingen kom før Naftali Bennett overtok som minister, og jeg tror ikke han ønsker å fjerne våre skoler i det israelske samfunnet, legger Mansour til.

Ubetydelig minoritet

Han tror imidlertid de kristne skolene blir nedprioritert fordi de er små og representerer en liten religiøs minoritet i samfunnet. I tillegg nevner han at vestlige land viser liten interesse for kristne araberes situasjon, og legger derfor lite eller ikke press på Israel i slike saker.

De fleste av de 47 kristne skolene kan vise til toppresultater ved tester og blant skolebarn i Israel. Mange av skolene ble opprettet av kirkelige ordener for over hundre år siden. De 33.000 elevene utgjør fem prosent av de arabiske skolebarna i Israel og sysselsetter rundt 3.000 lærere.

Rammes ikke

Barn av vestlige kristne som bor og arbeider i Israel, rammes ikke av disse problemene. De går på private skoler som ikke får støtte fra staten, men der inntektene kommer fra skolepenger pluss støtte og gaver fra vestlige land.

– I Israel må alle kjempe for sine rettigheter. Ingen får noe fra staten sånn uten videre, er David Pileggis kommentar, prest i anglikanske Christ Church i Jerusalem.

Skoleproblemer i Israel

Kristne arabiske privatskoler kan måtte stenge dørene.

Statsstøtten er redusert med 45 prosent de siste 10 årene.

Innføring av maksgrense for skolepenger fra foreldrene.

Krav om å gjøre skolene offentlige.

Rammer ikke utenlandske privatskoler i Israel.

Les også
Vanunu søker familiegjenforening
Les også
Det amerikanske flagget vaier på nytt i Havanna
Les også
Mannens kall og ansvar
Les også
Advarer kristne mot yogaKerstin Wirf
Les også
Israel er tilbake på kartet til Air France