Israelske våpenprodusenter skryter av at våpnene de selger er testet i strid. Foto: Reuters / NTB scanpix

Danmark vurderer å kjøpe israelske våpen

Danmark vurderer å kjøpe israelske våpensystemer til bruk i krigføringen mot opprørerne i Den islamske staten (IS) i Irak.

Produsentene av de israelske våpnene som det danske forsvaret nå vurderer å kjøpe, opplyser at de er testet i kamp, skriver avisen Information, som har fått tilgang til dokumenter om de mulige våpenkjøpene.

Det er ikke kjent hvilke våpensystemer det er snakk om, men planen høster kritikk fra flere hold, blant annet fordi våpnene trolig er «testet» mot palestinerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Brukt mot palestinere

– Israelske styrker opererer hovedsakelig i de palestinske områdene. Det er der de bruker mest manpower og teknologi, sier forskeren Leila Stockmarr som er ekspert på Israels våpenindustri.

Det at de israelske våpnene er brukt i strid, regnes som et klart kvalitetsstempel, sier Kristian Søby Kristensen ved Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

Moralsk

At de israelske produsentene, foruten å skryte av at våpnene er testet i strid, oppgir at de er leverandører til det israelske forsvaret, gjør saken politisk, mener han.

– Man kan stille spørsmål ved hvorvidt det er moralsk riktig å støtte en industri som leverer våpen til en stat som gjennomfører visse problematiske operasjoner, sier Søby Kristensen til Information.

Svartelistet

Ifølge avisen har Danmark også tidligere kjøpt våpen fra Israel, blant annet stridsvognammunisjon og granater. Våpenkonsernet Elbit Systems er en av de israelske produsentene man har kjøpt fra.

– Elbit Systems er svartelistet av flere danske investeringsfond, men altså ikke av staten, konstaterer Information.

Menneskerettighetsansvar

En av dem som stiller spørsmål ved dette, er Karin Buhmann som er lektor ved Copenhagen Business School og forsker på bedrifters menneskerettsansvar.

– Staten må være ytterst oppmerksom på at den ikke bryter med FNs veiledende prinsipper for virksomheters menneskerettighetsansvar fra 2011. Man skal være sikker på at en handel verken direkte eller indirekte bidrar til menneskerettighetsbrudd, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Netanyahu har sikret seg nok støtte til å danne regjering
Les også
Blodmåne og bønn ved VestmurenBlodmåner
Les også
Israels eksistens er ikke selvsagt