OVERFALL: Israelske grensevakter gir førstehjelp til en skadet politimann som ble knivstukket sammen med en annen tjenestemann av en palestiner 10. oktober ved Damaskusporten i Gamlebyen, Jerusalem. Overfallet skjedde bare noen meter fra stedet der en palestinsk tenåring knivstakk to jøder før han ble skutt og drept av politiet tidligere på dagen.

Ber hele Israel stå sammen mot terror

Mandag morgen ble en palestiner drept ved Løveporten da han angrep en israeler i grensepolitiet. Opposisjonsleder Jair Lapid mener det var en riktig reaksjon.

En araber som kom fra den muslimske gravplassen ved Løveporten i Gamlebyen, prøvde å knivstikke en av vaktmannskapet i grensepolitiet mandag morgen. Israeleren ble ikke skadet på grunn av den solide vesten han gikk med. Sikkerhetsstyrker åpnet ild mot terroristen som ble drept på stedet.

Flere overfall

I løpet av helgen var det en rekke overfall i Gamlebyen i Jerusalem. To skjedde ved Damaskusporten i løpet av noen timer der fem israelere ble skadet. Begge overfallsmennene ble drept, melder de fleste israelske medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Leder for opposisjonspartiet Jesh Atid og finansminister i forrige regjering, Jair Lapid, valgte å flytte et besøk fra Damaskusporten mandag morgen til Løveporten på grunn av overfallene søndag. Overfallet mandag morgen ved Løveporten forhindret imidlertid ikke Lapid fra å gjennomføre besøket, som skjedde samtidig med åpning av vintersesjonen i Knesset.

SAMHOLD: Jair Lapid ved Løveporten mandag morgen oppfordret Israel å stå sammen i kampen mot terroren. Han uttrykte beundring for sikkerhetstjenesten og deres raske reaksjon på terrorangrepet.

Beundring

Lapid uttrykte sin støtte og beundring for sikkerhetstjenesten og deres raske reaksjon på terrorangrepet mandag morgen.

– Terroristen ble skutt og drept. Det er en riktig reaksjon. Enhver som kommer mot oss med en kniv, skal vite at de blir skutt, sier Lapid til Dagen.

Han kritiserer regjeringsmedlemmer som han hevder utnytter terrorbølgen til egne politiske formål.

– Nå er tiden inne for å stå sammen. Vi må vise enhet innad og styrke utad. Det er det Israel trenger nå, sier Lapid.

I hele Israel

Søndag var det flere voldelige sammenstøt både mellom store grupper og enkeltpersoner en rekke steder i Israel.

Søndag kveld ble fire israelere skadet, to av dem soldater, da en innbygger fra den arabiske byen Umm al-Fahm kjørte inn i noen av dem mens han knivstakk andre i kibbutzen Gan Shmuel nær byen Hadera. Et av ofrene, en 19 år gammel kvinnelig soldat, svever mellom liv og død etter at hun fikk flere knivstikk i hodet og øvre deler av kroppen.

Søndag var det også sammenstøt mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker nord for Ramallah. I følge palestinske kilder ble en 13 år gammel gutt drept fra flyktningleiren Jalazone like ved sjekkpunktet til bosettingen Beit El.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vold i Kana

I landsbyen Kfar Kana nord for Nasaret brente ungdommer bildekk og sperret hovedveien. Også i andre arabiske landsbyer var det opptøyer. Jedidja Zellinger forteller til YnetNews at rundt 20 arabiske menn kastet stein mot bilen hans da han søndag kveld var på vei til Kirjat Arba øst for Hebron. Zellinger og flere andre i bilen ble lettere skadet, og frontruten i bilen ble smadret.

Natt til søndag gjennomførte Israel et flyangrep mot et Hamas-mål på Gazastripen etter raketter ble skutt mot israelske byer i sør. I tillegg til Hamas-målet ble et hus like ved rammet, og en palestinsk kvinne og hennes datter ble drept.

Ekstramannskap

Politisjef Bentzi Sau annonserte søndag at rundt 1.000 godt trente polititjenestemenn settes inn i Jerusalem for å hjelpe politiet til å få bukt med volden. Til nå har regjeringen 3.500 politifolk på plass i hovedstaden for å sørge for ro og orden. I tillegg er det utplassert metalldetektorer ved alle inngangene til Tempelberget for å hindre at radikale muslimer tar våpen inn på den hellige plassen.

Sau hevder at i de fleste terrorangrepene er det såkalte «enslige ulver» som står bak, og de aller fleste er rettet mot ultraortodokse jøder og uniformert politi og sikkerhetsstyrker, melder Jerusalem Post. Over 300 palestinere er arrestert siden opptrappingen av konflikten i begynnelsen av oktober. Nærmere 70 politifolk er skadet.

Terror i Israel

Overfall ved Damaskusporten og Løveporten.

Flere palestinere drept, og rundt ti israelere såret.

Over 300 palestinere arrestert siden opptøyene startet, og nærmere 70 israelske politifolk skadet.

Jair Lapid sier Israel må stå sammen i kampen mot terroren.

Les også
Minst to drept i nye knivangrep i Jerusalem
Les også
– Israelsk soldat knivstukket i Jerusalem
Les også
Hamas ber palestinerne gjøre opprør
Les også
Angrepsbølge mot jøder fortsetter
Les også
Graverende, selv i Israel