LOVSANG: Ray Ramirez er kreativ direktør i Internasjonale Kristne Ambassade og lovsangsleder i King of Kings-menigheten i Jerusalem. Her er han sammen med dansere under lovsangen i Pais Arena.

«Israel-reformasjon» på trappene i kristenheten

– Aldri tidligere har så mange kristne fått øynene opp for det jødiske folks rolle i Guds frelsesplan, sier ICEJ-leder Dag Øyvind Juliussen.

Direktør Jürgen Bühler ønsket flere tusen kristne israelsvenner velkommen til ICEJs løvhyttefest med et ønske om at en ny reformasjon må få fotfeste i kristenheten.

Den tyske pastoren og fysikeren tok en kirkehistorisk gjennomgang av vekkelser og reformasjoner, før han kom til dagens kirkevirkelighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I dag ser jeg en ny reformasjonsbølge skylle over den kristne kirke, og den har med Israel å gjøre. Den tidlige kirkens forståelse av at Gud fortsatt handler med Israel og at vi har en forbindelse til det jødiske folk, må bringes tilbake til hovedstrømmen av kristenheten, sa han.

Han viste til at det i mesteparten av kirkens historie nesten ikke var noen som engasjerte seg i spørsmål omkring jødenes tilbakevendelse til landet sitt.

Med få unntak hadde de fleste kirkene ingen forståelse av eller kunnskap om Israel og det jødiske folk.

– Men i de kommende tiårene tror jeg ikke det vil være mange kirker som ikke har et forhold til Israel, eller et budsjett for å velsigne Israel. Dette vil være like naturlig som et misjonsbudsjett. Vi trenger en reformasjon som viser kirken dens jødiske røtter. Dette må forkynnes fra alle talerstoler og bli en integrert del av menighetslivet, sa han.

Godt i gang

Dag Øyvind Juliussen, leder for ambassadens norske avdeling, mener reformasjonen er godt i gang.

LETT: Dag Øyvind Juliussen, leder for ICEJ Norge, sier at det de siste årene er blitt lettere å snakke med norske kristenledere om Israel og Guds frelsesplan.

Han viser blant annet til at flere tusen pinsekarismatiske ledere og menighetsmedlemmer i pinsen var samlet til den største kristne konferansen i Israel noensinne.

– Disse representerer nærmere 700 millioner kristne. Ikke alle er enige om alt, men et overveldende flertall elsker Israel og ønsker å stå sammen med det jødiske folk, sier han.

Åpent også i Norge

Juliussen er bare på sin andre løvhyttefest som norsk ICEJ-leder, men han har vært engasjert i arbeidet siden midten av 90-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Aldri har det vært så lett å snakke med norske kristenledere om Israel og Guds frelsesplan som nå, sier han.

Han innser at det finnes grupper og menigheter i Norge og Vesten, også pinsekarismatiske, som ser annerledes på saken og som hevder at mesteparten av det profetiske ord er oppfylt.

– De har ulike navn på det de driver med, men i bunn og grunn er dette gammel erstatningsteologi. Jeg tror ikke dette synet vil få økt oppslutning på sikt, men ser det først og fremst som en motreaksjon på den bølgen av israelsvennskap vi ser verden over. I den store sammenheng er dette marginale grupper, mener han.

Jøder og arabere

Under årets løvhyttefest har både messianske og arabiske pastorer deltatt aktivt. Dagen får en prat med to av de arabiske – baptistpastor Naim Khoury fra Betlehem og pinsepastor Saleem Shalash fra Nasaret.

– Hovedgrunnen til at vi er her, er at Jesus fører oss troende sammen, uavhengig av om vi er jøder, arabere eller fra andre folkegrupper. Vi tror til forskjell fra en del andre pastorer på hele Bibelen, sier de.

Norske grupper

I år har Juliussen med seg 80 nordmenn til festen. I tillegg har Visjon Norge, som sender direkte fra Jerusalem, med seg 58 norske deltakere.

– Det finnes dessuten grupper og enkeltpersoner som melder seg på direkte til arrangørene i Jerusalem. Nøyaktig hvor mange nordmenn som er her, får vi derfor ikke vite før i etterkant av festen, sier Juliussen.

Torsdag arrangeres den store Jerusalem-marsjen, og her har det tradisjonelt vært mange norske med – også mange som ikke er med på det øvrige programmet under Løvhyttefesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Løvhyttefesten

Den 36. årlige løvhyttefesten arrangeres i Jerusalem fra 27. september til 2. oktober.

Rundt 5.000 deltakere fra 85 land.

Arangør er Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem (ICEJ).

Årets tema er «Reformasjon»

Les også
Rivlin takket for kristnes støtteIsrael-korrespondenten
Les også
Hvorfor bygges det trehytter på balkonger i Israel?Israel-korrespondenten
Les også
Dagen-lesere på tur i IsraelIsrael-korrespondenten
Les også
– Mer alvorlig enn på lenge
Les også
Netanyahu: – Abbas' tale egger til uro