Marokkos konge ber om samling mot ekstremisme

Kong Mohammed av Marokko ba i en tale lørdag om en felles front mot ekstremisme. Han ba marokkanere bosatt i utlandet omfavne en tolerant form for islam.

Mange av de rundt fem millioner marokkanerne som lever utenfor hjemlandet, bor i Europa. Kongen ba diasporaen «forsvare fred, harmoni og enhet i sine respektive land».

– Vi fordømmer drap på uskyldige på det sterkeste, sa Mohammed VI og sa drapet på en prest i Frankrike nylig var «utilgivelig».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Europa, og særlig Frankrike, har vært åsted for en rekke terrorangrep den siste tiden, og europeiske borgere med marokkansk bakgrunn, samt personer med dobbelt statsborgerskap, har vært involvert i flere angrep i Frankrike og Belgia.

Marokko, som holder seg til en moderat og tolerant for islam, har ført an i kampen mot jihadisme i Afrika og den muslimske verden for øvrig. Kongen ber jevnlig folket om å praktisere «fredens islam», men lørdagens tale er første gang han har henvendt seg direkte til marokkanere i utlandet.

– Terrorister som dreper i islams navn, er fordømt til en evighet i helvete. De utnytter enkelte unge muslimer, særlig i Europa, utnytter deres manglende kjennskap til arabisk og den sanne islam for å bringe dem sitt eget budskap og falske håp, sa kongen.