Statsminister Shinzo Abe krever at gisselet Kenji Goto må løslates umiddelbart. Ifølge Abe ser det ut til at det andre japanske gisselet som er blitt holdt fanget av IS, Haruna Yukawa, er blitt drept. Foto: Kyodo / Reuters / NTB scanpix

Far til drept gissel ber om at sønnens kamerat frigis

Faren til det japanske gisselet som angivelig er drept av IS, ber opprørsgruppen frigi sønnens kamerat som fortsatt holdes fanget.

I en video som ble kjent lørdag, holder gisselet Kenji Goto opp et bilde som tilsynelatende viser Haruna Yukawa etter at han ble drept.

– Alt ble svart. Jeg hadde ingen ord. Jeg skulle ønske dette ikke var sant, uttalte Shoichi Yukawa i et intervju med den japanske tv-kanalen NHK søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det smerter meg at Goto risikerte livet for min sønn, og at han endte opp med å bli tatt. Jeg håper han slippes fri så snart som mulig, og at han kan komme tilbake til Japan, la han til.

Begge japanerne er blitt holdt fanget av den ytterliggående opprørsgruppen IS, som kontrollerer store områder i Syria og Irak.

Reiste for å redde vennen

42 år gamle Haruna Yukawa var i Syria for å opprette et sikkerhetsselskap da han ble tatt til fange av militante islamister i august i fjor.

To måneder senere reiste krigskorrespondenten Goto etter med håp om å bidra til å få vennen frigitt, ifølge venner og bekjente av 47-åringen.

– Han forlot sin lille baby og familie for å dra til Syria. Jeg spurte hans kone om hvorfor han gjorde dette. Hun sa at han måtte gjøre alt i sin makt for å redde vennen sin, sa Gotos mor Junko Ishido torsdag.

I videoopptaket sier Goto at livet hans kan reddes hvis en irakisk kvinne som forsøkte å gjennomføre et selvmordsangrep, løslates fra fengsel i Jordan. IS har tidligere krevd 1,5 milliarder kroner i løsepenger for de to japanerne.

– Utilgivelig

Japans statsminister Shinzo Abe sier han ikke kommer til å gi etter for terrorisme, og gjør det også klart at han ikke har planer om å slutte seg til den USA-ledede militæroperasjonen mot IS.

Han sier videoen med bildet av det japanske gisselet som etter alt å dømme er drept av IS, ser ut til å være ekte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En slik terrorhandling er opprørende og utilgivelig, sa Abe til den japanske tv-kanalen NHK.

– Tanken på den ubeskrivelige smerten og sorgen familien hans må føle, gjør meg målløs, sier statsministeren.

USAs president Barack Obama har fordømt «det brutale drapet» på Yukawa, noe som viser at også amerikanske myndigheter regner det som sikkert at japaneren er blitt likvidert.

Les også
Boko Haram til angrep på millionby i Nigeria
Les også
Den anti-ekstreme muslimenThee-Yezen Al Obaide
Les også
Krekar ute av fengsel
Les også
Nyttårskake tok livet av ni japanere