Irakere flykter fra volden i Ramadi etter at den falt i hendene på ytterliggående islamister. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Flyktninger fra Ramadi i desperat situasjon

Over 40.000 sivile har flyktet fra Ramadi etter at den irakiske byen ble inntatt av IS. For mange er situasjonen desperat, ifølge hjelpearbeidere.

– Folk forteller at de har gått til fots i tre til fire dager i temperaturer opp til 40 grader for å komme i sikkerhet. De er utslitte og dehydrerte. Mange sover under åpen himmel. Det er vanskelig å forstå hvilke lidelser de går gjennom, sier programansvarlig i Flyktninghjelpen i Bagdad, Salah Noori.

Samtidig er mange fortsatt fanget i konfliktområdene inne i Anbar-provinsen, der opprørsgruppa Den islamske staten (IS) forsøker å sikre seg enda flere områder etter å ha tatt kontroll over provinshovedstaden Ramadi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere steder er det innført grenserestriksjoner, noe som gjør det vanskelig å komme i sikkerhet i naboprovinser, ifølge Flyktninghjelpens landdirektør Nasr Muflahi.

– Dessverre vil Anbar trolig forbli et episenter for konflikten i Irak. Vi må være forberedt på at flere mennesker vil bli drevet på flukt i løpet av 2015. Sikkerhetssituasjonen, kombinert med mangel på finansiering, gjør det ekstremt vanskelig å dekke de økende humanitære behovene inne i Anbar, sier han.

Fordrevne familier har behov for både rent vann, mat og medisinsk hjelp, men til nå har nødhjelpsarbeidet i Irak vært sterkt underfinansiert.

Les også
IS kontrollerer hele grensen mellom Irak og Syria
Les også
– IS kontrollerer over halve Syria
Les også
Halvparten av folket vil ha 10.000 Syria-flyktninger
Les også
Ber 10.000 flyktninger vente på turRiyad Ali