Kirkens nødhjelp: – En stille uro ved Mosul

Flyktningstrømmen ut av Mosul øker, og Kirkens Nødhjelp (KN) er bekymret for sprengt kapasitet i flyktningleirene.

– Nå har det vært stillstand i kampene i noen dager på noen sider av byen, og vi ser tegn på at flyktningstrømmen innover i landet øker. Den største bekymringen vår nå, er at det er for lite kapasitet til å ta imot flyktningene i leirene, sierKNs generalsekretærAnne-Marie Helland til NTB søndag.

Helland forteller at irakiske myndigheter helst vil samle flyktningene i formelle leire, både av sikkerhetshensyn og for å lettere kunne nå fram med humanitær hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I det området hvor vi jobber, harFN beregnet at det kan komme opp mot 250.000 flyktninger, men det finnes bare plass i flyktningleirene til 50.000. Det er bekymringsfullt, sier Helland.

I KNs sektor mellomMosul ogDohuk er det tre leire. FN melder om 17.000 personer på flukt, men Helland sier tallet har økt de siste dagene.

Klare med nødhjelp

Helland sier det er fare for at flyktningene fra Mosul slår seg ned på forskjellige steder. Det vil bety mangel på blant annet strøm og vann, og spesielt behovet for rent drikkevann vil være akutt.

– Vi har leid inn tankbiler og er klare til å kjøre ut. Blant annet har vi store portable vanntanker vi kan ta med oss. Vi forbereder oss på en sånn situasjon nå, men det er «worst case scenario», sier Helland.

Fredag tok de irakiske styrkene en pause i framrykkingen mot Mosul for å posisjonere seg. Talsmannen for den amerikanskledede koalisjonen som kjemper motIS, John Dorrian, sa da at de regnet med at det ville ta et par dager før framrykkingen fortsetter.

Uro

I mellomtida fortsetter koalisjonen luftangrepene mot mål i og rundt den IS-kontrollerte byen. Flyene retter angrep både mot gruppas kommandosentre og tunneler som blir brukt til å angripe irakiske styrker.

– I leirene her vi er nå, har folk vært en stund, og her er det en form for stille uro. På den ene siden er dette fredelige og trygge områder, men på den andre siden er flyktningene bekymret for venner, familie og eiendommer som de har flyktet fra. Det er en uro fordi de lurer på hva som skal skje etterpå. Hva skjer når Mosul tas? sier Helland.

Andre saker som bekymrer flyktningene, er de flere tusen kvinnene og barn som holdes fanget av IS. Helland forteller at de daglig tar imot kvinner som har vært holdt fanget av IS, men som har klart å flykte.