Irakiske kriminalteknikere frykter at 1.700 lik ligger begravet i tolv massegraver som hittil er avdekket i Tikrit siden IS ble drevet ut av byen sist uke. Foto: Reuters / NTB scanpix

1.700 mennesker kan ligge begravd i Tikrit

Et titall massegraver er avdekket i Tikrit siden den irakiske byen ble frigjort fra IS' kontroll. Myndighetene frykter å finne likene av opptil 1.700 massakrerte soldater.

Massedrapene i juni i fjor på sjiamuslimske soldater fra den tidligere amerikanske militærbasen Camp Speicher i utkanten av Tikrit har blitt et symbol på IS' brutale overgrep mot Iraks sjiabefolkning.

Bildene av soldatene som ble skutt med maskingevær i hundretall, ble publisert av IS-opprørere på internett og gikk verden rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hjerteskjærende

Regjeringsstyrker og allierte sjiamilitser drev IS ut av Iraks tidligere leder Saddam Husseins hjemby sist uke. Få dager senere begynte et team med rettsmedisinere arbeidet med å grave ut likene i massegravene i Tikrit i Salahuddin-provinsen 15 mil nord for Bagdad.

– Vi begynte i dag å grave i den første massegraven. Hittil har vi funnet minst 20 lik. Foreløpige undersøkelser levner ingen tvil om at det dreier seg om Speicher-ofre, sier Khalid al-Atbi, en irakisk helsearbeider som er en del av teamet.

Noen av gravene ligger inne på området til Saddam Husseins gamle presidentpalass.

– Det var et hjerteskjærende syn. Vi klarte ikke la være å bryte ut i gråt. Hvem kan drepe 1.700 mennesker i kaldt blod? spør han nyhetsbyrået Reuters.

Lettede familier

Massakren på de sjiairakiske Speicher-soldatene skjedde mens den irakiske hæren brøt sammen og de sunnimuslimske ekstremistene i IS erobret Tikrit og store deler av det nordlige Irak i fjor sommer. Samtidig ble verden oppmerksom på IS-opprørerne som allerede januar samme år erobret byen Fallujah i Anbar-provinsen De forsvunne soldatenes familier venter fortsatt på svar.

– Det eneste positive er seieren i Tikrit. Vi er glade, for familiene vil i det minste snart få vite skjebnen til sine sønner og familiemedlemmer, sier Ali Hamad. Fetteren hans forsvant fra Camp Speicher sammen med 1.700 andre.

Hevnaksjoner

Sjiamilitser som hjalp regimet med å nedkjempe IS, herjet i to dager i Tikrit etter gjenerobringen sist onsdag. Lokale kilder sier flere hundre hus og butikker ble plyndret og satt i brann i løpet av to dager med voldelige hevnaksjoner i byen der befolkningen i all hovedsak er sunnimuslimer.

Lørdag forlot de fleste paramilitære styrkene byen etter ordre fra statsminister Haidar al-Abadi. Mandag sa Abadi at «bare» 152 hjem og butikker ble satt i brann i Tikrit.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iraks regjering er avhengig av hjelp fra titalls tusen militskrigere som ikke er direkte underlagt Bagdads kontroll. Menneskerettsorganisasjoner mener militsene gjentatte ganger har begått krigsforbrytelser mot sivile sunnimuslimer.