GODE VENNER: Helge Jensehaugen var flyktningguide for Yohannes Kaleab Tesfagergish i fjor. De oppfordrer flere menn til å melde seg som frivillige. Tesfagergish går på studieforberedende kurs og drømmer om å bli kunstner.

Flere menn vil bli kjent med flyktninger

400 nye frivillige har meldt seg som flyktningguider i Oslo på bare to måneder. Flyktningkrisen beveger folk, tror Røde Kors.

– Skal vi ta en kaffe?

Helge Jensehaugen (26) møter Yohannes Kaleab Tesfagergish (26) i Oslo sentrum. I fjor var de henholdsvis flyktningguide fra Røde Kors og flyktning fra Eritrea. Nå er de venner som møtes i ny og ne, og Jensehaugen er i år flyktningguide for en mann fra Somalia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har veldig god erfaring med å være flyktningguide, sier Jensehaugen, som er universitetslektor i historie.

– Det var nyttig for meg å bli kjent med Helge. Han hjalp meg med språk og lærte meg mange ting. Jeg følte meg trygg sammen med han, sier Tesfagergish.

Med flyktningkrisen til Europa merker Røde Kors økt interesse for alt som har med migrasjon å gjøre. I august og september har 400 nye frivillige meldt seg som flyktningguider.

– Vi har rett og slett ikke kapasitet til å ta imot flere kvinnelige guider, sier Himashi Patel, leder for flyktningguiden i Røde Kors i Oslo.

Flere menn blir guide

I 2014 hadde Røde Kors 1400 frivillige, men regner med at tallet for i år vil stige til godt over 2000.

RØDE KORS: Annette Sørlie, seniorrådgiver migrasjon og flerkulturelt arbeid.

Kvinner og menn i alle aldre melder seg. Det nye er at mange flere menn har meldt seg i det siste, opplyser Patel i Oslo Røde Kors.

Menn kobles med menn, og kvinner med kvinner. I Oslo er behovet dekket akkurat nå, men de tar fortsatt imot menn som melder seg.

Sørlie tror at menn melder seg fordi de har lyst til å bidra med noe konkret. Røde Kors har også etterlyst flere menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Å være flyktningguide handler også om å gjøre praktiske ting sammen. Det kan være å gå på en fotballkamp sammen, ta en tur i marka eller mekke bil. Det er mye god norsktrening og nettverksbygging i det også, sier Sørlie.

Passer sammen

Jensehaugen engasjerte seg fordi han ville bli bedre kjent med personene bak flyktningtallene.

– Jeg har lest mye om flyktninger og ville bli bedre kjent. Jeg ville bidra med noe, sier han.

Som flyktningguide skal han orientere en flyktning om samfunnet han har bosatt seg i. Han fungerer som et bindeledd til lokalmiljøet slik at integreringen går smidigere.

Oppgaven tar kanskje bare et par timer i uken, og du binder deg for ett år. Deretter kan man velge å følge en ny flyktning, og kan selvsagt holde kontakten videre på privaten med den man har blitt kjent med.

– I begge tilfeller har jeg blitt koblet opp med noen jeg har mye til felles med, som fotball og film. Vi har passet godt sammen personlighetsmessig, sier Jensehaugen.

Nav og kino

Han og Tesfagergish ble så gode venner at de gjerne møtte hverandre flere ganger i uken.

– Vi har invitert hverandre hjem på middager, gjort vanlige ting, gått på kino og kafé. Om sommeren har vi vært på Hovedøya og grillet og badet. Vi har gjort alt mulig, egentlig, ting som venner gjør, sier Jensehaugen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg svarer han på spørsmål og hjelper med å sette seg inn i brev fra Nav. Nå holder de fortsatt kontakt, om mer sporadisk.

– Flyktninger går ofte dagen lang på skole eller i praksis, der de ikke møter særlig mange andre nordmenn. Jeg føler at jeg bidrar til å utvide nettverket deres, og introduserer dem til mine venner, sier Jensehaugen.

Behov for flere

Det store tilfanget av nye frivillige har gjort det mulig å starte opp aktiviteter på nye steder.

– Tradisjonelt har etterspørselen etter guide vært større enn det vi har kunnet tilby. Men nå har det meldt seg så mange frivillige at vi har mulighet til å gi alle en guide.

Sørlie understreker at de vil ha behov for flere guider i 2016 og i 2017.

– Tall fra Utlendingsdirektoratet viser at det vil komme rundt 20.000 til 25.000 flyktninger hit de neste årene, og statistikken viser at mellom 75 og 80 prosent vil få asyl, sier hun.

En evaluering av flyktningguide-ordningen fra 2012 viser at deltakere og frivillige opplevde at de fikk like mye igjen for å delta. Det kan Jensehaugen bekrefte.

– Det er veldig givende. Det er en fin måte å bli kjent med andre kulturer på, du hjelper ikke bare til med å integrere dem, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kvalifikasjoner

Patel i Røde Kors understreker at den viktigste kvalifikasjonen er at man har lyst til å bidra. Alle frivillige blir intervjuet for å sjekke om de passer som guide.

– Vi trenger unge, eldre, kvinner og menn. Man kobles opp med noen som har samme interesse, litt ut fra hva man har lyst til. En flyktningguide bør være nysgjerrig, tålmodig og en stabil person.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Flyktningkrisen

Utlendingsdirektoratet anslår at det kan komme over 30.000 asylsøkere til Norge i 2015.

Per 22. oktober hadde rundt 19 000 asylsøkere kommet til Norge. Tallet inkluderer ikke kvoteflyktninger.

Flyktningguide-ordningen startet i 1999 og finnes på 88 steder i Norge i regi av Røde Kors.

Les også
Stort behov for flyktningguiderFlyktninger fra Syria
Les også
Asylstrømmen koster 9,5 milliarder ekstra
Les også
– Dansk politi lar flyktninger reise videre
Les også
Solberg åpner for hastemøte om flyktninger
Les også
NLM åpner leirsteder for flyktninger