Skeptisk til flyktninger

– Selv om bare en promille av flyktninger skulle være terrorister, vil dette bety en risiko, sier Bruno Bader fra Sveits.

En forskningsrapport fra statistikkbyråetPew Research Center viser en generelt stor skepsis til flyktninger blant innbyggere iEuropa.

Blant funnene kommer det frem at en stor andel av europeere frykter økt risiko for terror og økonomiske utfordringer. Dagen har spurt turister hva de mener, og de deler seg likt mellom de som er skeptiske og de som ikke er det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det kan være en god ting med flyktninger. De tar med seg kultur tilEngland. Problemet er at det ikke er nok jobber. sier Linda Wright fra England.

Jose Falconi fraUSA mener at landet burde ta i mot flere flyktninger enn de gjør nå.

– Vi åpner bare dørene marginalt. Særlig fordi vi er et så stort land, har vi mye å bidra med, forklarer han.

LES:Over halvparten av oss er skeptiske til muslimer

Frykter terrorisme

Bruno Bader er fraSveits og en av mange turister som er på sightseeing iBergen. Han frykter at en økning av flyktninger fort kan lede til mer terror.

– Mener du at Sveits burde gi opphold til færre flyktninger?

– Jeg mener det, men det gjør ikke hun, sier Bader mens kona, Regula, rister på hodet.

– På dette punktet er vi uenige, forklarer han med et smil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjue Romanov fraBelgia er også på ferie iNorge sammen med familien. Han mener at en økning av flyktninger klart vil lede til økt risiko.

Belgia ble i mars rammet av terror da flyplassen og en metrostasjon iBrussel ble angrepet av selvmordsbombere.

– Se på angrepet iTyskland hvor en ung mann angrep turister på et tog. Han hadde utenlandsk bakgrunn. Det samme var tilfelle iNice ogBrussel.

Øst-Europa mest kritisk

Rapporten viser at majoriteten av de spurte svarer at de tror at flere flyktninger vil føre til økt terrorisme. Den største andelen er i østeuropeiske land somPolen ogUngarn hvor over 70 prosent av innbyggerne svarer bekreftende på dette.

Bare 46 prosent innbyggere iFrankrike mener det samme. Frankrike, sammen medSpania, er de eneste landene med en majoritet som ikke føler seg truet. Dette til tross for at landet har vært særlig utsatt for terror de siste to årene. Undersøkelsen er foretatt før angrepet i Nice som drepte 84 personer.

Generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå, sier at Øst-Europa lenge har ført en innvandringsskeptisk politikk.

– Visegrad-landene i Sør-Øst-Europa har sammarbeidet om å hindre flyktninger i å ta seg inn over deres grenser og nordover i Europa.Ungarn var det første til å stenge grensen motSlovakia i fjor.

Hun mener at grunnen til at Frankrike ikke er mer skeptiske er at de har fortid som kolonistat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De er vant med innvandring, og i 2015 de har heller ikke tatt inn de største gruppene av flyktninger.

LES:Islam, underutvikling og barbari

Jobber

Undersøkelsen fra Pew viser også at europeere er sterkt skeptiske til at flyktninger kan ta jobber fra innbyggerne.

Bruno Bader mener derimot at flyktninger vil møte store utfordringer med å finne jobb i Sveits. Han viser blant annet til språk og utdanning som et problem.

– Det er ikke mange flyktninger som får jobb. De som gjør det får vanligvis arbeid innen restauranter eller i parker.

Austenå bekrefter at språk til nå har vært den store utfordringen. Derimot forteller hun at mange av flyktningene fra særlig Syria er godt utdannet og bare trenger bedre språkkunnskaper for å være i stand til å jobbe.

USA mer positive

USA skiller seg ut fra de europeiske landene i at de er langt mer positive til kulturelt mangfold. I den samme undersøkelsen kommer det blant annet frem at 56 prosent amerikanere mener at mangfold er positivt for landet og bare syv prosent mener det forverrer situasjonen. For europeiske land er dette snudd på hodet, og det ingen land med en majoritet som mener at mangfold vil være en fordel.

Sue Lewis er selv amerikaner, men mener at beskrivelsen «amerikaner» ikke er særlig god.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Selv er jeg en halvveis slovakisk og engelsk. Jeg tror til og med jeg er litt cherokee! ler hun, og legger til: – Amerikanere er ikke bare amerikanere. Vi er nordmenn, svensker, tyskere. Vi er hele verden.

Austenå mener at forklaringen ligger i at USA allerede har hatt positive erfaringer med innvandring.

– Det amerikanske samfunnet har vært helt avhengig av asiatisk og latinamerikansk innvandring.

Hun sier at en annen grunn kan være at det er lettere å ha kontroll på hvem som kommer inn i landet.

– Med unntak av grensen til Mexico er den eneste måten å komme dit er med fly eller båt.