Asylsøkere fra Syria og Eritrea er nærmest garantert opphold i Sverige, som i fjor tok imot over 81.000 asylsøkere og innvilget søknadene til 77 prosent av dem. Foto. Reuters / NTB scanpix

Ber om mer penger til å takle innvandring i Sverige

Trykket på Migrationsverket øker når flere enn ventet trolig søker asyl i Sverige. Nå ber etaten om 18 milliarder kroner ekstra de neste fem årene for å klare kostnadene.

Det ventes nå at rundt 10.000 flere per år kommer til å søke asyl i Sverige sammenlignet med tidligere prognoser fra juli i fjor. Totalt regner myndighetene nå med nesten 350.000 asylsøkere de neste fem årene.

Pengene regjeringen hittil har satt av, vil derfor ikke strekke til, tror Migrationsverket. Totalt regner etaten nå med kostnader på 157 milliarder svenske kroner til og med 2019, noe som er en økning på drøyt 18 milliarder fra forrige prognose.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Boliger viktigst

Det meste av de ekstra pengene vil gå til å dekke kommunenes ekstrautgifter til blant annet boliger, økonomisk bistand og helse og omsorg.

– Flyktningsituasjonen skaper kjempeutfordringer. Det absolutt viktigste er å håndtere boligspørsmålet. Den finnes det ingen kjapp løsning på, den krever langsiktige løsninger, sier Migrationsverkets økonomidirektør Anders Lundbeck.

Migrationsverket, som tilsvarer UDI i Norge, vil nå øke antallet boliger i egen regi i stedet for å leie husvære på det private markedet.

– En grunn til det er å få ned de langsiktige kostnadene, men også bedre kvalitet og å sikre en viss minimumsstandard, sier Lundbeck.

Økt sysselsetting

Siden 2011 har antallet asylsøkere doblet seg, noe som har ført til lengre behandlingstid. Derfor skal man også satse mer på å skaffe asylsøkere jobb mens de venter på å få sin søknad behandlet.

– Det kan være arbeid, praksisplass, språkstøtte og andre ting som gjør situasjonen lettere for asylsøkere dersom de senere får oppholdstillatelse, sier Anders Lundbeck.

Migrationsverket jobber også med mer internettbaserte løsninger og økt samarbeid med kommunene. Dette arbeidet skal det være rom for innenfor de planlagte budsjettene.

Lundbeck understreker at bønnen om mer penger er en følge av oppdaterte prognoser for antallet asylsøkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Man skal ikke glemme at prognosen er et anslag som bygger på det man tror kommer til å skje i verden, og som hele tiden kan endre seg, sier han.

Les også
Rekordoppslutning for Sverigedemokraterna
Les også
Hva sa Sandberg egentlig?
Les også
– Afghanistan vil stanse alle tvangsreturer fra Norge
Les også
Ytringsfrihetens Max-pris