RETTFERDIG: Festivalsjef Johan Edvard Grimstad forteller at dette med inngangspenger er oppe til jevnlig diskusjon, men han synes heller ikke det er rettferdig at det er de som betaler deltakeravgift som skal subsidiere hele stevnet.

Her må du betale for å høre forkynnelse

På vei inn til Oase-møtet gikk det opp for Kari Olsens familie at det var inngangsbillett. Det ble med det ene møtet.

«Kristne konferanser for den etablerte middelklassen». Det er tittelen på et leserbrev som står på trykk i dagens avis, og som er signert av Kari Olsen i Vestfold. Der forteller hun om hendelse der hun og familien stakk innom Oase på vei til ferie i Sverige.

«Nesten tilfeldig havna vi her. Krevende år lå bak oss, med en gammel bobil skulle vi dra på ferie som bare kostet diesel og mat. Det hadde vi råd til».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Inngangsbillett

På vei inn til Oase-møtet gikk det opp for dem at det var inngangsbillett.

«Vi så på hverandre, for flaut å si fra. Vi betalte for fire mennesker. En betydelig sum. Det ble med det ene møtet,» skriver hun.

Olsen tar opp flere problemstillinger i sitt leserinnlegg. Ekteskapsseminar som kunne vært kjærkomment å være med på, men som koster et par tusen.

Hun skriver også om et tenkt tilfelle:

En flyktningfamilie som blir kjent med en kristen familie, og som blir frelst. Etter en tid vurderer den norske familien om de skal ta med seg familien på et større stevne der det er godt program for barn og voksne. Men så er det dette med prisen, da.

«Bibelen sier: For intet har dere fått det, for intet skal dere gi det», avslutter hun.

Kjenner det i magen

FESTIVALSJEF: Johan Edvard Grimstad er festivalsjef i Oase.

Han vet også om et annet tilfelle, der en som hadde behov for å delta på møtet, måtte snu i døra på grunn av inngangsbilletten.

– Det gjør vondt, og det skulle ikke skjedd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Så hvorfor tar dere inngangsbillett?

– Det er for å kunne betale for selve stevnet. Men vi har unntaksmuligheter for de som opplever at det blir for dyrt.

Grimstad forteller at dette med inngangspenger er oppe til jevnlig diskusjon, men trenden er at flere stevner har innført prinsippet. Deltar man på et stevne i utlandet, er det stor sannsynlighet for at man må betale for å komme inn på enkeltmøter.

– Stevner bæres av deltakeravgift, kollekt og inngangspenger. Jeg tenker at det ikke er helt rettferdig at det er de som betaler deltakeravgift som skal subsidiere hele stevnet.

Gratis

Grimstad forteller videre at de har ordninger som kan redusere utgiftene for de som ønsker å dra på Oase. Jobber man som frivillig i tre dager, får man hele stevnet gratis.

– Vi informerer om dette på hjemmesiden og i brosjyren vi sender ut. Vi går ikke ut med systematisk subsidier eller lavere priser. Regelen bør nok være at man kan hjelpe til, og dermed få en lavere pris, sier han.

Han skulle ønsket at familie Olsen tok kontakt med han, og la fram sin situasjon, i stedet for å la det bli med det ene møtet.

– Da hadde jeg ordnet det, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Grimstad har stor forståelse for at det vanskelig å skulle si at man ikke har råd til å betale inngangsbillett, når man har kommet til døra.

– Det er en kjip situasjon å være i. Men hvis folk tar kontakt med oss på forhånd, så skal vi nok finne en løsning, sier han.

Kari Olsen forteller at familien nærmest fikk sjokk da de måtte ut med 3-400 kroner for å komme inn på møtet, og spør seg om det er store krav til standard som gjør det så kostbart å arrangere større stevner.

– Hvorfor gikk det an å arrangere gratis møter tidligere? spør hun.

Ikke overdådig

Grimstad sier på vegne av Oase at de fleste utgiftene er nødvendige.

– Kan hende har vi strengere krav til lys og lyd enn for 30 år siden. I tillegg har vi en stor variasjon av utøvere som nok kan dra prisen opp. Jeg tror ikke Oase har vært overdådig, men vi ønsker å levere et profft stevne.

Han understreker at ytre staffasje ikke er det viktigste, men at det heller ikke må oppleves fattigslig.

– Ytre staffasje skal heller ikke være til hinder for det vi ønsker å oppnå, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Kjent problemstilling

Ola Honningdal Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole og korpsleder i Solheimsviken korps i Bergen, sier at problemstillingen Kari Olsen tar opp i leserinnlegget er kjent.

– Hva kan man gjøre for at de som har dårlig råd skal ha mulighet til å delta?

– Det bør alltid være anledning til å søke om støtte. Man bør ikke sette opp et arrangement uten å gi anledning til det fra arrangøren sin side.

Han gir et eksempel fra Solheimsviken korps, som er en multikulturell menighet. I forbindelse med barne- og ungdomsarbeid, weekender og kurs er det alltid mange som søker om fritak.

– Halvparten er fremmedkulturelle, eller er typisk fra sammenhenger der man kanskje ikke har den beste betalingsevnen, begrunner han.

– Så det betyr at noen må betale litt ekstra?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja. De som har best betalingsevne må bære en litt større byrde.

Grytten forteller at det er vanskeligere for de som kommer fra Norge å be om økonomisk støtte, enn for de som er fra en fremmed kultur.

– Når vi snakker med folk, sier de kanskje at de ikke vil være med, eller at de ikke kan komme. Men når vi samtaler litt mer, viser det seg gjerne at grunnen er finansielle årsaker, som man ikke har lyst til å komme fram med. Slike ting behandler vi konfidensielt.

PROFESSOR: Ola Honningdal Grytten er professor ved Norges Handelshøyskole.

Ikke et «offer»

Olsen snakker sjelden med folk hun kjenner om at de ikke har så god råd.

– Man kan jo fort bli oppfattet som sutrete, og det må man passe seg for. Men jeg tror det er mange flere som ikke tør si fra, og som velger bort kristne aktiviteter fordi de ikke har råd. Vi er ikke et «offer», men det er et prinsipp her som er verdt en diskusjon, sier hun.

---------------

Tips oss: Har du også reagert på at det kreves inngangspenger på kristne stevner, møter eller konferanser? Har dere løst det på andre måter i din meninghet eller trossamfunn? Ta kontakt med vår journalist: johanna@dagen.no

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
For intet har vi fått det
Les også
Kristne konferanser for den etablerte middelklassen
Les også
Vi må snakke mer om middelklassen
Les også
Færre norske langtidsmisjonærer
Les også
Normisjon: Strid om vranglærer-nattverd
Les også
Islamismen driver mennesker til Jesus
Les også
Bibelcamp får kjøpe tomt for 9,2 millionerJustøya