Asylsøkere sultestreiker i protest mot UDI

24 syriske asylsøkere i Høyanger, blant dem en 17-åring, sultestreiker i protest mot saksbehandlingstiden til UDI.

– Dette er ikke et liv som er verdt å leve. Vi blir veldig nervøse av denne situasjonen. Hele dagen, hver dag, går vi og tenker på om vi vil få oppholdstillatelse eller ikke, sier Samer Hamed, en av de sultestreikende, tilFirda.

Innvandrings- og integreringsministerSylvi Listhaug (Frp) har tidligere sagt at i det tempoetUDI behandler asylsøknader, vil det kunne ta fire år før de er kommet gjennom bunken de nå har liggende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så lenge vil ikke de 24 syrerne som sultestreiker på torget i Høyanger vente. De vil studere, jobbe og tjene egne penger.

Har ingen betydning

UDI sier de har forståelse for at asylsøkerne blir frustrerte, men håper samtidig at de har en viss forståelse for at behandlingstiden vil blir lenger enn vanlig med tanke på antallet asylsøkere som kom i fjor høst.

– Sultestreik er et uheldig middel. Det fører sjelden med seg noe godt og vil ikke ha noen betydning for saksbehandlingen, sier Sissel Mehammer, fungerende regiondirektør i UDIs regionkontor Vest til NTB.

Hun understreker at de har kontakt med asylmottaket og følger med på situasjonen.

– Vi håper situasjonen løser seg ved hjelp av god informasjon, sier Mehammer.

Vil behandle søknadene i år

– Behandlingstiden varierer veldig, men vi har ansatt flere nye saksbehandlere på asylfeltet. Målet vårt nå, med tanke på at antallet asylsøkere som har kommet til Norge i år er såpass lavt, er å behandle ferdig alle asylsøknader som kom i fjor i løpet av året, sier presserådgiverKristian Nicolai Stakset-Gundersen i UDI til NTB.

Han legger til at situasjonen fort kan endre seg.

Varsler helsemyndighetene

Lensmann i Balestrand og Høyanger, Kåre-Jan Hofrenning, ble gjort oppmerksom på sultestreiken da asylsøkerne tok kontakt med politiet for å be om tillatelse til å sitte på torget. Hofrenning sier til Firda at de får sitte hvor de vil så lenge det ikke skaper ordensforstyrrelser. Men lensmannen er bekymret over situasjonen og tror ikke Høyanger har ressurser nok til å kunne håndtere en slik situasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har snakket med lederen på mottaket om situasjonen, og vi er blitt enige om at han skal kontakte helsemyndighetene for at det ikke skal være fare for liv og helse, sier Hofrenning.