Espen Ottosen gjør som de fleste NLM- toppene. Han melder seg ikke inn nå.

Toppene i NLM er avventende til eget trossamfunn

Misjonssambandets lenge varslede trossamfunn så dagens lys i helgen, men nesten ingen sentrale ledere kommer til å melde seg inn. Foreløpig.

Generalsekretær Øyvind Åsland sier til Dagen at han og kona vil bruke høsten til å vurdere det.

– Det er mange forhold både lokalt og nasjonalt som spiller inn. På sikt er det stor sjanse for at vi melder oss inn, tror han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hjalmar Bø, leder i NLM Utland, kommer ikke til å melde seg inn slik situasjonen er nå. Det gjør heller ikke informasjonsleder Espen Ottosen.

– Men vi vurderer det på sikt. Akkurat nå opplever jeg at vi har en god situasjon i Den norske kirke der jeg bor, begrunner han.

Øystein Engås, leder i NLM Norge, vurderer derimot å melde seg inn. Grunnen er at han har hele sin menighetstilknytning til NLM Ålesund Misjonsforsamling.

Viktig for barnefamilier

Vedtaket om eget trossamfunn ble gjort under sommerens generalforsamling på Randaberg. 548 stemt for. 121 stemte imot. Mange argumenterte for at det var viktig for barnefamilier i forsamlingene til NLM at det opprettes et trossamfunn.

Som en følge av vedtaket opprettet Hovedstyret denne helgen det nye trossamfunnet i regi av organisasjonen.

– Vi har gjort det generalforsamlingen ba oss om, sier generalsekretær Øyvind Åsland. Han opplyser til Dagen at vedtektene er på plass, og at de i løpet av kort tid kommer til å legge ut informasjon på sine nettsider om at de er klar for å ta imot medlemmer.

– Opprettelsen av trossamfunn kommer omtrent samtidig med resultatet av kirkevalget. Tror du det vil utløse at flere melder seg inn?

– Det kommer vel helt an på utfallet av valget, for det er jo ennå usikkert hva resultatet vil bli. Jeg har uansett ikke tro på at vi vil få et ras av innmeldinger, men det kan jo være at noen flere opplever det som relevant å melde seg ut, og er glad for at NLM har et alternativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Seks av sju

Fem av sju regionledere sier til Dagen at de ikke kommer til å melde seg inn. Trond Bjørsvik i region øst sier at tilhørigheten til et offentlig registrert trossamfunn ikke er viktig for ham. Harald Berge Breistein i region vest sier at de lokalt har et veldig godt samarbeid med Haukås nærkirke. Han var likevel for opprettelsen av NLM trossamfunn for å gi en mulighet til de som opplever behov for det.

Eivind Jåtun i region sør sier at kirketilhørighet ikke har vært et samvittighetsspørsmål til nå, men avventer den videre utviklingen, og ser ikke bort fra at det kan bli aktuelt å melde seg inn på sikt.

Av de seks som har svart Dagen, er det bare Birger Helland, konstituert leder i region sørvest, som er åpen for å melde seg inn. Han har ennå ikke tatt stilling til hva han gjør.

Ikke noe vannskille

DE FØRSTE: Arild Løvås fra Sokndal var blant de aller første som sa han ville melde seg inn da vedtaket om eget trossamfunn ble gjort i sommer.

Løvås tror mange kristne er sterkt knyttet opp til sosialdemokratiske institusjoner, og spør seg hvor grensen går for å melde seg ut av Den norske kirke.

– Hvis ikke grensen snart er nådd, er jeg usikker på hva som skal til. Mitt inntrykk er at folk «sovner» litt inn. De sier at «vi skal greie oss lokalt», og at «det betyr ikke så mye hva biskopen mener». Men jeg tror uansett at de påvirkes av strømninger, biskoper og meninger, og at de kan komme til å kompromisse.

Selv tror han at etableringen av et nytt trossamfunn betyr at misjonsfolket mer enn noen gang må ta ansvar for sitt åndelige liv.

– Det kan ikke basere seg på statlige stillinger så liberalt som det er nå, sier han, og legger til: – Min Gud er ikke avhengig av milliardoverføringer fra Den norske stat.

Lokalt plantet

Arild Langtind, bosatt i Oslo, sier at opprettelsen av NLM trossamfunn ikke betyr noe for han og familien. De er medlemmer i Den norske kirke og har tenkt å være det en stund til. Tre av barna er døpt i NLM-sammenheng. Den fjerde ble døpt i Stovner kirke. I ettertid har de meldt de tre andre inn i kirken også.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er engasjert i den lokale kirken og er godt plantet der. Vi tok et aktivt standpunkt om å engasjere oss lokalt, og er sporadisk innom Misjonssalen, opplyser han.

Han frykter for at han og familien vil miste mulighetene de har lokalt hvis de slutter å være engasjert i kirken og melder seg inn i NLM.

– Hvis det nye trossamfunnet ender med å være et Excel-regneark, så skjønner han ikke helt poenget, sier han.

GF: Vedtaket om et eget trossamfunn ble gjort under årets generalforsamling på Randaberg. Bildet er fra åpningsseremonien.
NLM trossamfunn

Er opprettet for dem som ønsker å ha en kirkerettslig tilhørighet til Norsk Luthersk Misjonssamband.

Innmelding i trossamfunnet skjer skriftlig.

Trossamfunnet skal ledes av et landsstyre av tre til fem medlemmer. I hovedstyrets møte 18.–19. september ble tre personer utpekt som styremedlemmer i det nye trossamfunnet. Dette er Ole Kristian Sameien, Ranveig G. Solli og Arild Løvås. Alle disse vil melde seg inn i trossamfunnet.

Les også
Stort ja til trossamfunnNLM