Rektor: Familien til Hans Nielsen Hauge kritiserer skolen som har tatt navnet til lekpredikanten. Rektor på skolen, Hanne Tulluan, tar kritikken til etterretning. Foto: Privat.

Hauges tipptippoldebarn kritiserer NLM

Verdidokumentet i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) sverter Hans Nielsen Hauges navn, sier lekpredikantens etterkommere til Fredriksstad Blad.

De ansatte på Hans Nielsen Hauge videregående skole må, sammen med resten av de ansatte i NLM, være lojale mot organisasjonenes grunnverdier som tar avstand fra homofilt samliv. Nå reagerer Hauges familie.

– Forvaltningen av hans navn og virke er det som sjokkerer her, sier Morten Stenseng Gulbrandsen til Fredriksstad Blad. Gulbrandsen har giftet seg med en av Hauges direkte etterkommere og bor i Fredrikstad, byen hvor Hauge starten sitt virke på slutten av 1700-tallet. Gulbrandsen mener også at håndteringen av homofilisaken på skolen sverter Hauge navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Med Hauge på gamle trakter

Hauges tipptippoldebarn, Ole Andreas Møllerløkken, er pensjonert sogneprest i Trondheim. Han er heller ikke imponert over bruken av tipptippoldefarens navn.

– Misjonssambandet har sitt syn og står for det. Det må de gjøre som de vil med. Men de kan ikke innkassere Hauges navn til å forfekte det synet, sier han bestemt til Fredriksstad Blad.

Det var ingen homofilidebatt på 1700- og 1800-tallet, men ut fra Hauge virke mener etterkommerne at han ville kjempet for homofiles rettigheter, skriver Østfold-avisen.

Rektor ved Hans Nielsen Hauge videregående skole, Hanne Tulluan, svarer på kritikken fra Hauges familie.

– Grunnen til at vi valgte Hans Nielsen Hauge som navn er at han var en viktig og nyskapende person i Østfold. Hva han hadde ment om dagens debatt er vanskelig å si, vi tar uansett til etterretning at hans etterkommere synes det er beklagelig at hans navn blir knyttet opp mot skolens verdidokumenter, sier rektoren til Fredriksstad Blad.

Les også
Storbrannen i Bergen er slukket
Les også
Historiefortelleren
Les også
Ung dikter kandidat for nytt, dansk parti
Les også
Kristen politikk – hva er det?
Les også
Frps advarsel mot Bibelen