MOTARBREIDET: Jens Fredrik Brenne forteller at de som står fram på denne måten ofte blir motarbeidet av samfunnet rundt. (Illustrasjonsfoto)

– Menighetene gjør det vanskelig for kristne homofile

En menighet med to syn i homofilisaken, og en menighet som ikke våger å snakke om temaet, utgjør en liten forskjell for en kristen som tiltrekkes av samme kjønn.

Det sier Jens Fredrik Brenne, som de siste ti årene har hatt mye kontakt med kristne menn som strever med sin seksuelle identitet.

SYNSPUNKT: En av de tause stemmene

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: USAs høyesterett gir grønt lys for homoekteskap

Dagen trykker i dag et innlegg av Øivind Svendsen, som hele livet har kjent på homofile følelser, men som har valgt å ikke leve med en annen mann.

Uønskede følelser

– Hvorfor er det så få som står fram, Brenne?

– Det er fordi det er så lite akseptert å kjenne på den typen tiltrekning og ikke leve det ut. Da blir det et asymetrisk forhold mellom de som står fram som homofile for å få anerkjennelse av alle, og de som er åpne, men som ikke ønsker å leve det ut.

Brenne forteller at de som står fram på denne måten ofte blir motarbeidet av samfunnet rundt. Det samme opplever de som ønsker å hjelpe dem, uten at han vil gå noe nærmere inn på det.

Ikke enten eller

– Hvor mange kan det være snakk om?

– Jeg vil anslå at de kanskje er like mange som i Åpen kirkegruppe. Der er mange mennesker som strever med ulike grader av homofil eller lesbisk tiltrekning. Det er ikke noe enten eller, heller ikke i kristne sammenhenger.

Brenne sier at det for en del utfordrer troen. For hvordan lever man til Guds ære når man har en stadig erotisk tiltrekning til andre menn?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Svaret er at det kan man absolutt, når man velger å leve rent. Men det er en sjelelig kamp å forbli en med homofile følelser. Det er der evangeliet kan komme oss til hjelp. Det hjelper oss å se at vi som syndere i troen på Jesus kan ære Gud, og ha et fellesskap med andre mennesker på et dypt plan i et kristent fellesskap.

DEBATT: Homofili og ekteskapet

Han etterlyser hva det innebærer å leve sølibatært, og nevner konkret samlivsutredningene som biskopene kom med.

– Den sier ingenting om å leve som singel, konstaterer han.

Brenne sier at en del strever med å bli godtatt i kristne sammenhenger. I noen sammenhenger utsettes de for et press fra prest og menighetslemmer til å leve ut sin seksualitet. I andre råder tausheten.

– Mitt håp er at flere menigheter vil våge å gå inn i tematikken rundt homofili, og åpne opp for mennesker med uønskede seksuelle følelser.

De trenger en menighet som støtter dem i den troskampen de står i. Da kan de bli til velsignelse for menigheten.

Mange årsaker

Gjennom sitt engasjement i Til helhet har Brenne hatt ansvar for en mannsgruppe i ti år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva har du lært?

– Først og fremst har jeg blitt veldig glad i medmennesker. Jeg har også lært at mange lever et rikt liv som single.

Brenne sier at det oppleves godt å kunne stå sammen med folk som strever med åndelig eksistensielle spørsmål.

– Det er mitt kall og min glede. I løpet av denne tiden har jeg sett mange grader av homofil tiltrekning. Jeg har sett at der er mange årsaker til det, og at der er mange veier ut av det. Men jeg får veldig respekt for de som ønsker å følge Jesus og hans åpenbaring, og som må betale en pris for å gjøre det.

Brenne trekker fram sin egen mor, som eksempel på et menneske som snakket om homofile med respekt.

– Jeg er glad for at jeg fikk den respekten. Som fengselsprest snakker jeg med mennesker fra hele verden med ulike grader av moralsk status og måter å tenke på. Vi strever alle på hver vår måte, for å si det sånn. Det er ikke så stor forskjell på oss.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innlegg av Dagen.

Til helhet

Til helhet har et ønske om å bistå mennesker med uønsket seksuell orientering eller følelser, og som ønsker hjelp i prosessen med å finne en annen vei.

De tror og mener at seksuell identitet ikke er noe som er medfødt, men noe som utvikler seg blant annet i et samspill med betydningsfulle personer, spesielt i oppveksten.

Les også
Kvinnelige prester og homofile ekteskap
Les også
En av de tause stemmene
Les også
USAs høyesterett gir grønt lys for homoekteskap
Les også
«Vi vil skilles hvis homofile får gifte seg»
Les også
Kjente ikke til Slettahjells homostøtte
Les også
Ekteskapsforståelse i et splittet Europa
Les også
–Ikke opplagt at de måtte avlyseKonsert
Les også
NLM avlyser konsert etter homostøtte