Tiltalte Oskar Gröning ankommer retten i Lüneburg med sin advokat arrives Hans Holtermann (t.h.) der saken mot ham startet tirsdag. Foto: Julian Stratenschulte / Reuters / NTB NTB scanpix

Bokholderen i Auschwitz ba om tilgivelse i retten

Den tidligere bokholderen i Auschwitz Oskar Gröning (93) ba i retten om tilgivelse for hans rolle i massedrapene som fant sted i nazistenes konsentrasjonsleir.

– For meg er det ingen tvil om at jeg deler moralsk skyld, sa 93-åringen da rettssaken mot ham startet i Lüneburg nord i Tyskland tirsdag.

Han innrømte at han visste at jøder og andre fanger ble gasset i hjel i Auschwitz, som var tyskernes største konsentrasjonsleir under andre verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ber om tilgivelse, sa Gröning i retten.

Nær 70 holocaustoverlevende og pårørende av ofrene møtte opp i rettssalen for å overvære saken mot den tidligere bokholderen, som er tiltalt for medvirkning til drap på 300.000 mennesker.

Oskar Gröning var 21 år gammel og ifølge seg selv en entusiastisk SS-soldat da han ble sendt til Auschwitz-leiren i 1942.

I leiren fikk han ansvaret for å gå gjennom eiendelene til fanger som ankom med tog og ta beslag i alt de måtte ha av penger og verdigjenstander.

Etter å ha gått ut offentlig med sine opplevelser i Auschwitz, besluttet påtalemyndigheten i Frankfurt i 1985 at det ikke skulle reises sak mot Gröning. Påtalemyndigheten i Hanover var uenig i avgjørelsen og utferdiget tiltale.

Les også
– Minnet om Holocaust forsvinnerIsrael-korrespondenten
Les også
Gråter seg gjennom brev fra dødsleireBrev på museum
Les også
Auschwitz-overlevende ba om et ellevte bud
Les også
300 overlevende samlet i Auschwitz
Les også
Vi må aldri glemme Holocaust