ETIOPERE: Mange etiopere er blant annet hjulpet etter at de kom til Israel.

Hjelp Jødene Hjem går mot gaverekord

Det går mot ny gaverekord i aksjonskomiteen Hjelp Jødene Hjem (HJH). Så langt i år er det kommet inn omkring 11,2 millioner, og 1,7 millioner av dette er testamentariske gaver.

– Vi har satt opp en forsiktig prognose på at vi skal nå 13,5 millioner kroner i år, og november og desember er gode måneder for vårt innsamlingsarbeid. Vi har aldri tidligere sett så høye gaveinntekter, forteller styreleder Øyvind Bernatek i HJH til Dagen.

Han viser til at innsamlingsresultatet så langt i år er to millioner kroner høyere enn fjoråret, som endte på 12 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil støtte Israel

– Hva er årsaken til at dere har fått inn så mye gaver i år?

– Det har vært mye fokus på å hjelpe jøder med å reise til Israel fra Ukraina, der de opplever en vanskelig situasjon. I tillegg har vi drevet et langsiktig arbeid, og giverne våre opplever at vi har trygge prosjekter. De vet hva midlene går til, og at de kommer fram til dem som trenger det mest, svarer Bernatek.

Han tror også at situasjonen i nyhetsbildet med mye kritikk mot Israel, fører til at mange israelsvenner ønsker å støtte land og folk gjennom å gi til HJHs prosjekter.

Testamentariske gaver

HJH har i år fått to testamentariske gaver på til sammen omkring 1,7 millioner kroner.

– Dette kommer fra personer som har støttet oss i lengre tid, og som ønsker å testamentere midler til oss når de går bort. Det ble blant annet solgt en eiendom. Disse testamentariske gavene er ikke øremerket til spesielle prosjekter, og kan derfor brukes fritt der det er mest behov, forteller Øyvind Bernatek. Han kjenner ikke til hvor i landet disse personene bodde.

Styrelederen viser også til at for de som gir gaver eller arv over 100.000 kroner, har HJH også et eget minnested i den botaniske hage i Jerusalem, Eikestien, hvor de kan få navn satt opp.

– Dette genererer også enkelte større gaver hvert år fra givere som ønsker et evig minne i Jerusalem, eller som vil hedre noen som står - eller stod - dem nær, sier han.

25 prosjekter

Bernatek viser til at HJH har for tiden omkring 25 prosjekter, og de fleste går ut på å hjelpe nye immigranter som er kommet til Israel. I år har HJH gitt mest støtte til jøder fra Ukraina for å hjelpe dem hjem til Israel. Dessuten går det mye midler til en fadderskapsordning for foreldreløse barn opp til 18 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innsamlingsaksjon

HJH ble startet som en innsamlingsaksjon i 1990 i et samarbeid mellom kristne og jødiske organisasjoner. Formålet er å hjelpe jøder til til Israel, og bistå tilpasningen i et nytt hjemland. HJH har også til oppgave å informere om antisemittismen og dens følger.

Disse organisasjonene er i dag tilsluttet HJH: Det Norske Baptistsamfunn, Det Norske Misjonsforbund, Den Evangelisk-Lutherske Frikirke, Fellesinnsamlingen for Israel/Magbit, Den Norske Israelsmisjon, Norge-Israel-foreningene, Med Israel for fred, Ordet og Israel, Det Mosaiske Trossamfund og De Frie Evangeliske Forsamlinger.

Les også
Tre mennesker drept i skyting ved HebronIsrael-korrespondenten
Les også
Frykter at islamister i Israel går under jorden
Les også
Selvmordsbomber ved Stade de France identifisert
Les også
Terrorrammet band avlyser i Oslo
Les også
Vil ikke bli kristen-alibi i KringkastingsrådetNye medlemmer i Kringkastingsrådet