25 år siden Sovjetunionen raknet

Da Sovjetunionen raknet for 25 år siden, håpet daværende president Mikael Gorbatsjov at vestlige land skulle komme dem til unnsetning. Men det skjedde ikke.

Hadde USA og deres allierte tilbudt økonomisk støtte den gang, kunne verden ha sett annerledes ut og vært et langt tryggere sted, tror 85 år gamleGorbatsjov i dag.

– De gned seg i stedet i hendene og sa «så bra!», sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bitter

Gorbatsjov spilte en sentral rolle i å få slutt på den kalde krigen, ved å gjennomføre liberale reformer, bygge ned atomarsenalet og tillate østeuropeiske land å bryte medMoskva.

For dette ble han i 1990 belønnet medNobels fredspris, men er i dag bitter over at vestlige land ikke i større grad grep anledningen og omfavnet hans såkalte perestrojkapolitikk.

Vesten opptrådte i stedet «triumferende» daSovjetunionen raknet, og slik triumfering har i alle år preget forholdet mellomRussland og Vesten, mener Gorbatsjov.

Isfront

I dag er forholdet mellom Russland og USA verre enn noensinne siden den kalde krigen tok slutt, noe som blant annet skyldes Russlands annektering avKrim-halvøya iUkraina.

– Forholdet mellom oss er så viktig og har også betydning for alle andre, og derfor må vi også ta andres interesser med i vurderingen, sier han.

Russiske og amerikanske ledere må sette seg til forhandlingsbordet, mener Gorbatsjov.

– Verden trenger et samarbeid mellom Russland og USA. Sammen kan de to land lede verden inn på et nytt spor, mener han.

Ønsker godt forhold

Gorbatsjov betegnerBarack Obama som en god president, selv om USAs forhold til Russland har blitt kraftig forverret og nå er på et lavmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De har overøst Russland med anklager og gitt landet skylden for alt, sier han.

– Russland ønsker å ha et vennlig forhold til USA, men det er vanskelig når man opplever å bli sveket, sier Gorbatsjov.

På spørsmål om hva han mener omVladimir Putins lederskap, er Gorbatsjov vag, men omtaler ham som «en verdig president».

Kritiserer Kreml

– Jeg støttet ham først, men ble etter hvert kritisk, sier Gorbatsjov, som blant annet har kritisert ledelsen iKreml for å ha innskrenket ytringsfriheten og for å ha skjerpet den politiske kontrollen i landet.

Når det gjelderDonald Trumps seier i det amerikanske presidentvalget, medgir Gorbatsjov at han ble overrasket. Han er imidlertid forsiktig i sin karakteristikk av den påtroppende presidenten.

– Han har liten politisk erfaring, men det er kanskje bra, sier Gorbatsjov.

Siste sovjetleder

8. desember 1991 møttes ledere fra Russland, Ukraina og Hviterussland i en skog iHviterussland, for å undertegne en avtale der de erklærte Sovjetunionen for oppløst og opprettet Samveldet av uavhengige stater (CIS).

Både Gorbatsjov og vestlige ledere ble tatt på senga, og to uker senere sluttet også flere andre tidligere sovjetrepublikker seg til samveldet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

1. juledag 1991 trakk Gorbatsjov seg formelt som Sovjetunionens siste president, og få timer senere flyttetBoris Jeltsin og hans løytnanter inn i kontoret hans i Kreml.