Klatrer på korset

En klatrepark på Hamar får sterke reaksjoner på at de besøkende må tråkke på liggende kors for å komme seg gjennom løypa.

I juni åpnet polfarer og foredragsholder Aleksander Gamme en klatrepark på Domkirkeodden på Hamar. På sine nettsider beskriver de det som en «klatrepark med historisk sus».

En av løypene i klatreparken inneholder et hinder der du må tråkke på liggende kors for å komme deg over til den andre siden. Dette gjør folk provoserte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sterke reaksjoner

«Er det ok å trampe på korset, det viktigste kristne symbolet, når det «bare» er som fritidssyssel?», spør en dame på Facebook.

«Hadde vi tillatt dette hvis det var et annet religiøst eller ideologisk symbol Davidsstjerna, Hilal/halvmånesigden for eksempel?», fortsetter hun.

Kommentarfeltet under Facebook-statusen er fullt av folk som er mer eller mindre provoserte.

«Meget upassende bruk av kors. Hvorfor skulle det være her? Det er noe som heter respekt.»

«Er ikke personlig kristen, men dette reagerer jeg på! Tråkking og lek med både kors, flagg og andre symboler som dette var noe vi hverken tråkket på eller lekte med», skriver en annen.

Ut av sammenheng

– At det blir fremstilt som at man håner korset er tatt helt ut av sammenhengen. Elementet er ikke der for at man skal tråkke på symbolet, det skal være et bærende element. Man skal på måte bli båret gjennom middelalderen, sier Magne Rugsveen til NRK.

Han er leder for Domkirkeoddsen museum, som leier ut plassen til klatreparken.

– Det som kjennetegner kritikken er at de ikke forstår hvorfor korsene er der. Derfor virker det upassende, mener Aleksander Gamme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han forklarer at klatreparken skal ta deg gjennom historien mens du går.

Vakkert og stedriktig

På spørsmål om hvorfor Gamme valgte å bruke kors som en del av klatreparken svarer han at korsene symboliserer splittelsen mellom den katolske og protestantiske kirken etter reformasjonen.

– Korsene er der som del av et element som illustrerer en av våre viktigste historiske milepæler, skriver Gamme i en epost til Dagen.

– Dette er selvfølgelig ingen prinsippsak for meg, men personlig syns jeg korsene er veldig vakre og stedriktige.

Etter det har kommet inn negative reaksjoner vurderer de nå å endre utformingen av løypen.

– Vi ønsker selvfølgelig ikke å støte noen og vil ønske alle velkomne til en helt unik park. Vi vurderer nå om vi skal «beskytte» selve korsene, så de ikke blir tråkket på, avslutter Gamme.

Biskop i Hamar bispedømme, Solveig Fiske, har også tatt del i debatten. Hun er positiv til bruken av korsene i klatreparken.

«Jeg tenker at korsene her er brukt på en måte som innbyr til undring og refleksjon. Det er en god symbolikk i at korsene «bærer» klatrerne over en hindring», skriver Fiske på sin Facebook-profil.