Psykologer i stedet for piller til barn og unge

Kristelig Folkeparti har fått med seg regjeringspartiene og støttekollega Venstre på en opptrappingsplan på psykisk helse for barn og ungdom.

– Vi har ikke råd til å sette barn og unge på vent for å få hjelp mot psykiske plager og lidelser. Derfor er dette svært etterlengtet, sierOlaug Bollestad, helsepolitisk talsperson i KrF, i en kommentar til enigheten.

Opptrappingsplanen, som blir vedtatt avStortinget i neste uke, vil sørge for flere psykologer og helsesøstre i kommunene, og bedre kapasiteten innen psykisk helsevern. Det er også et mål å sikre at barn og unge ikke blir kasteball i systemet ved tjenestene organiseres bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På spørsmål om hva det betyr at opptrappingsplanen er økonomisk forpliktende, svarer Bollestad slik:

– Det betyr at vi skal legge en strategi og se på tvers av sektorer som barnevern, barnehage og skole, og finne ut hvor vi er gode, og hvor vi ikke er gode. Vi har ikke råd til å la være å satse på dette. Når vi ser hullene er vi villig til å vurdere hvor vi skal prioritere pengene eller omprioritere.

– Vi må ikke tro at dette skjer gratis. Vi må være villig til å legge penger på bordet. Utrolig viktig, slik vi har gjort med skolehelsetjenesten og psykologer tidligere. Men nå får vi altså en helhetlig plan, sier KrFs helsetalskvinne.

Forebygging og behandling

– Er det fortsatt slik at det er lettere å få penger til behandling enn til forebygging når det handler om helsetiltak?

– Det som er saken her er at noe går på forebygging, men vi kan ikke gå for lettvinte løsninger. Ungdommen selv ikke ber om mer piller, men vil ha hjelp til å få snakke om det som er problemstillingen. Da er det veldig sentralt for oss at vi får plassert ansvaret for barn og unges psykiske helse et sted i kommunen.

– Vi kan ikke godta at barn og unge med psykiske plager faller mellom flere stoler og at man finner en enkel løsning med medisiner. Vi har på en måte trodd at det er greit, men da setter vi barns og ungdoms liv på vent.

Bollestad poengterer at når man vet at mange unge og barn venter så blir det veldig viktig for KrF å få på plass en helhetlig strategi og en opptrappingsplan som det følger penger med.

– Det er et paradoks at vi aldri tidligere har hatt det så godt materielt sett men at vi samtidig har veldig mange barn og unge som sliter psykisk. For at vi ikke bare skal øke behandlingskøene blant voksne, må vi begynne med barn og ungdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skremmende tall

Tall fra helsemyndighetene forteller at hele 20 prosent av barn og ungdom her i landet har psykiske plager som angst, depresjoner og adferdsproblemer. 70.000 barn har lidelser som krever behandling.

Olaug Bollestad poengterer at det er helt uakseptabelt at barn og unge, som eksempelvis har behov for psykolog isteden blir tilbudt sovepiller og antidepressiva.

Som en del av den kommende opptrappingsplanen skal det innføres helhetlige og målrettede tiltak for å redusere forskrivning og bruk av vanedannende sovemidler og antidepressiva blant og unge.

Sterkt økende pillebruk

Ifølge tall fra Reseptregisteret, som helse- og omsorgskomiteen på Stortinget har fått, var det en sterk økning i antall personer i aldersgruppen 15 til 19 år som bruker antidepressiva i perioden 2004 til 2015.

I 10-årsperioden var det en økning på 28 prosent i antall brukere av antidepressiva blant unge menn mens det blant unge kvinner ble registrert en økning på 37 prosent. Økningen har vært langt mindre i andre aldersgrupper.