Hellas' statsminister Alexis Tsipras holdt tale i den greske nasjonalforsamling søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Hellas har plikt til å kreve tysk krigserstatning

Hellas har en «moralsk forpliktelse» til å kreve krigserstatning fra Tyskland for skader nazistene påførte landet, mener Hellas' nye statsminister.

Hellas har «en moralsk forpliktelse overfor sin befolkning, overfor historien, overfor alle europeiske folk som kjempet og ga sitt blod i kampen mot nazismen», sa statsminister Alexis Tsipras i en tale til nasjonalforsamlingen søndag kveld.

– Vår historiske forpliktelse er å gjøre krav på okkupasjonslånene og krigsskadeerstatninger, sa Tsipras, med henvisning til Tysklands fire år lange okkupasjon av Hellas og et gresk lån til Tyskland fra krigens dager. Nazistene tvang den greske sentralbanken til å innvilge lånet, som la landets økonomi i ruiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge Tsipras skylder Tyskland Hellas 162 milliarder euro, omkring halvparten av landets offentlige gjeld i dag. Beløpet tilsvarer nesten 1.400 milliarder kroner.

Men Tyskland har allerede sagt et klart nei til å betale krigsskadeerstatning nesten 70 år etter at andre verdenskrig tok slutt.

Tsipras' utspill risikerer å forverre det allerede kjølige forholdet mellom de to landene.

Krisepakke utløper

I sin tale staket Tsipras ut sin økonomiske kurs i forkant av det som kan bli en avgjørende uke for Hellas.

Landets nåværende krisepakke utløper nemlig 28. februar. EU ønsker at Hellas skal be om å få programmet forlenget og samtidig gjenta sine reformforpliktelser.

Det har Hellas' nye regjering avvist, noe som har brakt landet på full kollisjonskurs med EU før Unionens toppmøte og finansministermøte denne uken.

Hellas ønsker ikke at kriseprogrammet skal forlenges, men vil derimot ha en midlertidig finansiering fram til juni, da landet håper å ha forhandlet fram en ny avtale med kreditorene, ifølge Tsipras. Han slo fast at dagens krisepakke er mislykket.

– Den nye regjeringen har ingen rett til å be om en forlengelse, for den kan ikke be om at feilgrepene skal forlenges, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oppfylle valgløfter

Tsipras lovte i sin tale å oppfylle sine valgløfter. Det betyr først og fremst å reforhandle betingelsene for krisehjelpen.

Samtidig vil han styrke arbeidet mot korrupsjon og skatteunndragelser og jobbe for å få hevet minstelønnen til 751 euro, knappe 6.500 kroner, per måned.

Tsipras lovte også at hans regjering vil lege «sårene» som har oppstått som følge av innstrammingspolitikken og dele ut gratis mat og strøm til folk som er rammet. Offentlige tjenestemenn som er rasjonalisert bort, vil også få tilbake jobben, ifølge Tsipras.

Advarer mot Grexit

Hvis Hellas tvinges til å forlate eurosonen, kommer andre til å følge etter og hele valutasamarbeidet falle fra hverandre, tror den greske finansministeren Yanis Varoufakis.

Hellas' gjeldsproblemer må løses ved at sparepolitikken avvises for hele eurosonen, understreker han i et intervju med italiensk TV.

– Euroen er skjør, den er som et korthus. Hvis du fjerner det greske kortet, kommer de andre til å falle sammen, sier han.

– Jeg vil advare alle som måtte tenke på å amputere Hellas fra Europa av strategiske årsaker, for det er veldig farlig. Hvem vil komme etter oss? Portugal? Hva vil skje hvis Italia finner ut at det blir umulig å fortsette å bære innstrammingspolitikkens tvangstrøye? spør Varoufakis.

Les også
Vi må aldri glemme Holocaust
Les også
Euroen på bunnivå etter Syrizas seier i Hellas