MANTRIC: Det kristne hardrockbndet Mantric består av Tor Magne Glidje, Ole Halvard Sveen og John Robert Måland. Foto: Fred Arne Wergeland

Provoserer med «synd»

Det kristne hardrockbandet Mantric har kalt den siste plata «sin». Vokalist Ole Halvard Sveen synes det er forfriskende deilig å være tydelig og stå for noe.

Sveen er far til fire, miljøterapeut for enslige, mindreårige flyktninger og «pastorkone».

Sammen med John Robert Mjåland og Tor Magne Glidje, to andre småbarnsfedre fra Sørlandet, gir han denne uken ut enda en plate innen hardere rock.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De tre har bakgrunn fra skolelag, bedehus, den katolske kirke, OASE-bevegelsen, blackmetal, Ansgarskolen, Den norske kirke og trosmenigheter, og skrev sin første internasjonale platekontrakt som nittenåringer.

Her er en av låtene på det nye albumet - og resten av albumet kan du høre ved åklikke her.



Og et gammelt liveopptak (som ligger påMantric Norway-kanalen på YouTube):

Ukorrekt

«I en bransje der blod, blasfemi og vold ikke provoserer noen lenger har de titulert sin nyeste utgivelse ut ifra noe langt mer ukorrekt, nemlig troen på at det eksisterer noe som heter synd», skriver Sveen i en e-post.

– Hva var bakgrunnen for at dere valgte «sin» som tittel?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var litt tilfeldig i starten. Vi holdt på å jobbe med et presseskriv og måtte finne en tittel. «Sin» var bare et forslag, men etter en tid begynte vi å like det. I hardrock-sjangeren uttrykker det et visst opprør.

Sveen forteller at han har tenkt en del på hva som kan provosere i dag, etter at kunst og musikk har brutt alle grove tabugrenser.

– Det er ikke noe som sjokkerer lenger, så hvis man vil provosere, kan man begynne å snakke om normativ etikk; om synd og lignende begreper som har med det å gjøre.

Les også:Var notorisk kjeltring – nå rapper han om JesusRapperen Brimstone møtte Jesus i fengselet. Nå er kriminell løpebane byttet ut med daglige evangeliseringsturer med toget, til et fanget publikum. «Når dørene lukkes så må man bare høre på.»

Litt kantete

De tre hardrockerne tror alle at det fins et fenomen som kan kalles «synd».

– Det er ikke oppsummerende for tematikken på plata, men ordet er litt kantete og har i seg et opprør mot relativistiske moralske liksom-reflekterte diskusjoner, synes Sveen.

Selv har han diskutert rett og galt med ikke-troende venner, og allerede for 15-20 år siden var det nokså utbredt å si at «er det rett for deg, så er det rett..»

– Der fins en del resonnementer som ikke holder mål. Man forholder seg jo til et lovverk, og har en etikk man kan enes om. Samtidig gir man uttrykk for en slags relativistisk moralfilosofi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Video:Rørte dommerne med sang til brorenHan har sunget i kirker og på bedehus siden han var åtte. Fredag imponerte Morten Samuelsen dommerne i Norske Talenter med sangen «Bring him home».Rørte med sang til broren 

Ni sanger

Plata inneholder ni sanger, og begrepet «synd» er ikke direkte tematisert.

– Men det er en del av vårt verdensbilde med Gud og mennesket, og hvordan vi står i forhold til hverandre. Det ønsker vi skal skinne gjennom. Det er likevel ikke synd vi vil snakke om, men helheten.

Sveen forteller at en av låtene ligner mye på en Davidssalme, som uttrykker en himmelvendt lengsel av typen «fri meg Gud». Han har også skrevet en tekst som handler om hva han tenker er viktig i livet.

Heller enn rikdom og posisjon og suksess, ønsker han seg øyne som ser velsignelsene rundt seg. Som ser det vakre i menneskene han møter, og som hver dag ser hva han har fått.

– Tekstene er preget av mellommenneskelige relasjoner og et politisk engasjement, utdyper han.

Video:Jubel for Jesus-sang i Norske Talenter«Ser du på Jesus som sannheten», sang Oline Meland i Norske Talenter. Dommerne svarte med å sende henne enstemmig videre. «Ser du på Jesus som sannheten», sang Oline Meland i Norske Talenter. Dommerne svarte med å sende henne enstemmig videre. Sangen ble ikke vist på TV, men du kan se opptaket her! 

Extol

– Har dere fått reaksjoner på tittelen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det vet vi ikke så mye om foreløpig, for plata kommer førstkommende fredag.

– Men du snakker gjerne om «synd» med de som spør?

– Ja, jeg snakker gjerne om ting jeg tenker er viktige.

Sveen forteller at de tre i bandet begynte å spille sammen allerede mens de gikk på ungdomsskolen, for snart 25 år siden.

– Det var før vi hadde lært å spille, egentlig. Siden da har vi spilt sammen under ulike navn. Det mest kjente av disse er trolig Extol, som på det tidspunktet vi var med ble nominert til Spellemann og turnerte USA og Europa med store band innen sjangeren.

Les også:Enslaved betyr ikke ragnarok for kristne verdier i skolenSkolen kan med hell benytte konserten med Enslaved som utgangspunkt for diskusjon og refleksjon om verdier og trosspørsmål hvis de ønsker det.Enslaved betyr ikke ragnarok for kristne verdier i skolenUansett hva man måtte mene om norrøn mytologi, er det en del av den norske kulturarven. Akkurat som kristendommen er det.

Velfrisert

– Hva var bakgrunnen for at dere valgte hardrock som sjanger?

– Vi begynte å høre på kristne metallband da vi var 13-14 år gamle, og for egen del likte jeg det jeg hørte. Det var lite pyntelig og overfladisk ved den kristendommen jeg fant der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sveen forteller at han opplevde et slags klasseskille i det kristne miljøet han kom fra.

– Jeg gjenkjente ikke Jesus og budskapet i den kristenkulturen jeg var en del av da. Jeg likte at hardrocken hadde et helt annet uttrykk. Sett utenfra virket de skumle, men de sang om viktige ting. Personlig hadde jeg et oppriktig og radikalt ønske om å følge Jesus i en annen kultur enn den jeg vokste opp i. Siden har vi holdt på. Det er fint å kunne rope høyt av og til. At ikke alt blir så pyntelig og velfrisert med en gang man snakker om kristendom. Det liker jeg, sier han.