Norad-topp imponert over kristen giverglede

Hvis alle nordmenn gav like mye som Kristen-Norge, ville det dekket bistandsbudsjettet til regjeringen.

Tall fra Digni og NORME forteller at de 35 medlemsorganisasjonene som er med i statistikken, fikk 1,5 milliarder kroner i gaveinntekter i 2014. Dette er en økning på 4,5 prosent i forhold til 2013.

Et anslag viser at disse aktørene omfatter 250.000 til 300.000 mennesker, og de gir da i snitt mellom 5.000 og 6.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Veldig imponert

– Jeg er veldig imponert over en slik vilje til å hjelpe de som trenger det mest. Det er flott at de ikke bare tenker på å gi gaver til sine venner og familie, men også til de fattigste gjennom gode organisasjoner, sier avdelingsdirektør Svein Bærå i Norad til Dagen.

Han er leder for avdeling for sivilt samfunn, som støtter norske og internasjonale organisasjoner som jobber med langsiktig utvikling i fattige land.

NORAD:Satsning på kvinner er smart bistandsarbeid

Ikke overrasket

Generalsekretær Jørn Lemvik i Digni (tidligere Norsk Misjons Bistandsnemnd) er ikke overrasket over den store givergleden. Men han legger ikke skjul på at det er veldig gledelig at Kristen-Norge er så rause.

– Vi har tradisjon for dette, blant annet gjennom tienden og nøysomhetskulturen etter Hans Nielsen Hauge. Det er også viktig at kristenfolket er selvfinansiert. Da er vi ikke så avhengige av statlige midler og de bindinger som kommer med disse. Det gjelder bistand så vel som i kirken, sier Lemvik.

Høyere gavesnitt

Han blir stolt av å se at Kristen-Norge har et så mye høyere gavesnitt enn det vi ser i samfunnet ellers.

– Men det må også sies at folk flest – inkludert kristenfolk – tjener veldig godt med penger. Så jeg tror at potensialet for gaveinntekter er mye høyere enn det som gis i dag, sier generalsekretæren.

Bistandsbudsjettet

Jørn Lemvik forsøker å sette den store givergleden litt i perspektiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis hele Norges befolkning gav 6.000 kroner hver, ville det utgjort et beløp på over 30 milliarder kroner. Dette tilsvarer nesten like mye penger som ligger i hele bistandsbudsjettet til regjeringen, sier Jørn Lemvik.

Det betyr ikke at alt som samles inn i Kristen-Norge, går til bistand. Av de 1,5 milliardene som Digni og NORMEs medlemmer samlet inn i 2014, gikk faktisk «bare» rundt 200 millioner kroner til bistand og diakoni i utlandet.

Lav egenandel

– Det henger nok sammen med at prosjektene som får Norad-støtte gjennom Digni, kun forutsetter en egenandel på 10 prosent fra medlemsorganisasjonenes side. Dermed har ikke behovet vært så stort for innsamling til slike bistandsprosjekter. Men i tiden fremover tror jeg at misjonsfolket må regne med å samle inn en større andel av disse pengene selv, sier Lemvik.

Bidrag fra skattebetalere

Svein Bærå i Norad peker på at bistandsbudsjettet er penger fra alle som betaler skatt i Norge.

– Mellom 31 og 32 milliarder kroner som ligger i bistandsbudsjettet er bidrag som det norske folk gir gjennom skatteseddelen. Når vi ser på tallene om norsk bistand som kommer fra Statistisk sentralbyrå, viser de at mer enn åtte av ti nordmenn slutter opp om det høye nivået på bistandsmidler. Dette forteller at det er en stor giverglede i det norske folk. Dessuten er det noen som i tillegg gir av egne penger for å hjelpe fattige mennesker. Jeg synes at begge deler er veldig bra, sier Svein Bærå.

Mest gavmilde

Blant medlemsorganisasjonene i Digni og NORME er det Pinsebevegelsen som hadde størst gaveinntekter i 2014 med 455 millioner kroner. Men Frelsesarmeen økte mest i prosent.

– Det er stor virksomhet i våre menigheter, og givergleden er bra. Men jeg tror det ligger et potensial til enda større gavebeløp, sier Sigmund T. Kristoffersen til Dagen. Han er leder i Pinsebevegelsens Lederråd.

Kristoffersen opplyser at det er rundt 315 menigheter og omkring 40.000 medlemmer som er tilsluttet Pinsebevegelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange gir minst tiende, og mesteparten av pengene som kommer inn går til drift av menighetene, forteller han.