BARRIERE: En israelsk stridsvogn står ved grensegjerdet mot Gazastripen. Her planlegger Israel å bygge en helt ny barriere.

Underjordisk mur mot Gaza-tunneler

Israel planlegger en ny mur mot Gaza som skal gå flere titalls meter ned i bakken.

Ifølge en ny rapport, gjengitt i avisen Yedioth Ahronot, satser Israel på at en betongmur skal sette stopper for trusselen fra Hamas-tunnelene. En ny barriere skal bygges både over og under bakken, og den skal gå langs hele den 60 kilometer lange grensen mellom Israel og Gaza. En betongmur skal bygges flere titalls meter ned i bakken, melder avisen.

Dette blir den tredje grensebarrieren som bygges mellom Israel og Gaza. Den første ble reist etter Oslo-avtalen i 1994, mens den andre kom i forbindelse med at Israel trakk seg ut av Gaza i 2005. Ingen av dem har kunnet stanse trusselen fra underjordiske tunneler som kan brukes til å infiltrere Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Under krigen 2014 avdekket og ødela Israel over 30 slike tunneler, mens to slike tunneler er blitt avslørt av Israel tidligere i år.

Fem milliarder

Dagen har tidligere skrevet om at en ny sikkerhetsbarriere er på planleggingsstadiet. Rapporten i Yedioth Ahronot bekrefter tidligere opplysninger og gir flere detaljer.

En regnet opprinnelig med at en effektiv mur rundt hele Gaza ville koste mange titalls milliarder kroner, men det nye anslaget er på «bare» i underkant av fem milliarder kroner.

Mens Yedioth Ahronot skriver at den underjordiske betongmuren skal bygges langs hele Gaza-grensen, mener konkurenten Haaretz å vite at betongmuren bare skal bygges langs særlig utsatte deler av grensen.

Avisen melder også at midler til å starte barriere-byggingen allerede er overført og at arbeidene kan starte opp innen få uker.

Sensorer

Dagen har tidligere også skrevet om planer om å bygge ut et avansert sensorbasert overvåkingssystem under bakken ved Gaza. Dette er fortsatt bare bygget ut langs deler av grensen. Det har ikke vært satt av tilstrekkelig med midler i forsvarsbudsjettet, noe innbyggere i grenseområdet har kritisert Netanyahu-regjeringen for.

Det er i israelske medier ikke kommet fram om de nye byggeplanene erstatter eller kommer i tillegg til en full utbygging av det sensorbaserte overvåkingssystemet.

Hoppet av

Tidligere denne uken kom nyheten om at et høytstående medlem av Hamas sin militære fløy hadde hoppet av til Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Baraka er fra Khan Yunis på Gazastripen og skal sammen med den nærmeste familien ha ankommet grensen til Israel i begynnelsen av denne måneden. Her skal de ha overgitt seg til israelske soldater som ventet på dem.

Med seg hadde Baraka en computer som inneholdt hemmelige kart over tunnelene som Hamas graver.

I april arresterte Israel en 17-år gammel palestina-araber som avslørte en rekke detaljer om tunnelgravingen til Hamas. Tenåringen var trent av Hamas sin militære fløy i infiltrasjon, bakholdsangrep og overvåking.

Les også
Hamas-leder leverte tunnel-kart til Israel
Les også
Hamas-medlem avslørte tunneler
Les også
1.000 Hamas-folk graver tunneler
Les også
Israel skal lede FN-komité for første gang
Les også
Avdekket Hamas-tunnel i Israel