Steinkastende palestinere under demonstrasjonene på Gazastripen mandag, da rundt 60 mennesker ble skutt og drept av israelske soldater. Mange hundre ble såret. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix

Hamas-topp: 50 av dem som ble drept på Gazastripen, var Hamas-medlemmer

De aller fleste palestinerne som ble drept av israelske styrker på Gazastripen mandag, var medlemmer av Hamas, opplyser en av gruppas ledere.

Hamas-toppen Salah Bardawil kommenterte dødstallet i et intervju med palestinske Baladna TV onsdag.

– 50 av martyrene var Hamas, og tolv var fra folket, sa Bardawil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han utdypet ikke om de 50 tilhørte Hamas' væpnede eller politiske fløy, eller hva de gjorde da de ble drept. Israel har fått massiv internasjonal kritikk for å ha skutt og drept deltakere i demonstrasjonene på Gazastripen.

Israelske militære mener Bardawils uttalelse bekrefter deres versjon av hva som skjedde ved grensa mellom Gazastripen og Israel mandag.

– Stol på det han sier. Dette var ingen fredelig protest, skriver oberstløytnant Jonathan Conricus på Twitter.

– Dette var en organisert terrorist-mob organisert av Hamas, hevder Emmanuel Nahshon, talsmann for det israelske utenriksdepartementet.

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch mener imidlertid det vesentlige ikke var om demonstrantene tilhørte Hamas – men om de utgjorde en reell fare for soldatene som drepte dem.

Bardawil selv har følgende kommentar til reaksjonene på hans uttalelser:

– Israel legitimerer drap på palestinere bare fordi de er palestinere eller tilhører Hamas, selv om de er ubevæpnet og forsvarer sin verdighet og sine rettigheter.

Les også
Hamas takket nei til nødhjelp fra Israel
Les også
Søreide har snakket med Israels regjering
Les også
Netanyahu: Forferdelig at Hamas plasserer barn og kvinner i frontlinjen
Les også
Abbas kaller hjem sin USA-utsending
Les også
Tragedien på Gaza-stripen