Hamas planlegger offentlige henrettelser

Organisasjonen sier at det det skal gjennomføres en rekke offentlige henrettelser på Gazastripen.

Gruppen fastholder at dødsdommene mot 13 menn som er dømt for drap, vil bli fullbyrdet, til tross for at palestinernes presidentMahmoud Abbas nekter å undertegne dommene. Tidligere har henrettelser kun blitt gjennomført etter at Abbas har gitt sitt samtykke.

Hamas-politikere sier onsdag at de har godkjent planene om å gjennomføre henrettelsene, planer Abbas-regjeringen mener er ulovlige.FN ber Hamas avstå fra å gjennomføre henrettelsene. Verdensorganisasjonens spesialutsending til Midtøsten, Nikolaj Mladenov, sier tilFNs sikkerhetsråd at i henhold til folkeretten kan dødsstraff bare idømmes for de mest alvorlige forbrytelser og etter prosesser som «holder seg strengt til kravene for rettferdig rettergang».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tviler sterkt på om dødsstraffsaker iGaza oppfyller disse kravene, sier Mladenov.

En talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter advarer og understreker at offentlige henrettelser er et brudd på internasjonale menneskerettighetslover.

UnderIsraels militæroffensiv mot Gazastripen i 2013, henrettet Hamas 23 menn som ble anklaget for å være spioner for Israel. Siden Hamas tok kontroll over Gazastripen i 2007 har gruppen også henrettet 19 andre som var dømt til døden for drap, eller for å ha samarbeidet med Israel.