Regjeringen la fram frivillighetserklæringen fredag. Kulturminister Thorhild Widvey, statsminister Erna Solberg og kommunal- og moderniseringsministeren Jan Tore Sanner. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Regjeringen la fram frivillighetserklæringen

Frivillighet utgjør en egen bærebjelke i det norske samfunnet, mener regjeringen, som vil bli mer imøtekommende og lytte mer.

Statsminister Erna Solberg (H) og fire statsråder la fredag fram regjeringens frivillighetserklæring.

– Det er en erklæring for å styrke frivilligheten og forenkle arbeidet for dem som jobber i frivilligheten og sørge for at den frivillige sektor vi har i Norge, faktisk har et godt grunnlag for å vokse, sa Solberg i forkant av et møte med representanter fra frivillig sektor fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Møtes på fritiden

Et mål med erklæringen er å gi de frivillige større mulighet til å ta del i politiske prosesser. Det skal skje ved at organisasjonene oftere inviteres til å gi innspill. Dessuten vil regjeringen legge forholdene bedre til rette for organisasjonene ved å legge innspillsmøter til tidspunkter etter arbeidstid, gjøre høringsfristene lengre og informasjon mer tilgjengelig.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) påpeker at frivillige gjør sin innsats nettopp på fritiden, og at de ofte ikke har anledning til å delta i politiske prosesser i arbeidstiden.

– Vi vil bli flinke til å kunne møte dem og lytte til dem når de har fri, sier Widvey.

Lettere tilgjengelig

Det er også et poeng for regjeringen å bruke enkelt språk og benytte samme praksis og begreper uansett hvilken sektor det gjelder. Det vil gjøre det lettere for organisasjonene å orientere seg.

Dessuten skal søknads- og rapporteringsfrister samt utbetalinger tilpasses aktiviteten i de frivillige organisasjonene.

– Vi lanserer nå informasjon om alle tilskuddsordningene man kan søke i på departementets nettsider, sier Widvey.

Regjeringen vil sjekke at erklæringen følges opp ved å invitere de frivillige til årlige statusmøter.

Vurderer skatteforslag

Skatteutvalget under ledelse av Hans Henrik Scheel, som tirsdag la fram sin rapport, foreslo å droppe fratrekk på skatten når man gir penger til frivillige. Erna Solberg gikk fredag langt i å antyde at det forslaget ikke blir fulgt opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun understreket at både regjeringspartiene og støttepartiene i en årrekke har støttet opp om fratrekksløsningen.

– Jeg har nok en følelse av at det fortsatt kommer til å være politikken, selv om Scheel-utvalget skal ut på høring og vi skal se på alle sider av rapporten, sa Solberg.

– Det å ha egne inntekter til organisasjonene og ikke bare få prosjektstøtte, er helt avgjørende for at disse organisasjonene faktisk kan drive det gode utviklingsarbeidet på nye tiltak som det norske samfunnet trenger, sa hun.