2.000 elever kan havne i kulden

2.000 internatelever på 17 kristne friskoler kan miste sine skoleplasser hvis eierne tvinges til å 
betale staten flere titalls millioner momskroner. 
– Noen skoler vil forsvinne, mener friskoleleder.

------

Fredag fikk skolene som kjemper mot den nye og uventede millionbyrden et kraftig tilbakeslag da svaret fra finansminister Siv Jensen (Frp) om momskompensasjonen ble kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette må skattekontorene avgjøre, lød finansministerens svar til finanskomiteens leder, Hans Olav Syversen (KrF). Han spurte rett før jul om finansministeren ville engasjere seg politisk for opprettholdelsen av «tidligere praksis med rett til mva-kompensasjon».

I stedet for et politisk svar, fikk Syversen fredag nærmest en rent byråkratisk respons: Dette må Skatteetaten behandle.

– Slår beina vekk

– Dette er vi selvsagt skuffet over og merker oss at Frps finansminister snur ryggen til at Skattevesenet legger opp til å slå beina under en rekke internatskoler, kommenterte generalsekretær Jan Erik Sundby i Kristne Friskolers Forbund (KFF) fredag.

– Tenker du at det er dette som kan komme til å skje, at skoler må legge ned?

– Ja, hvis en følger det som er vanlige saksbehandlingsrutiner, blir innkrevingsgrunnlaget rettskraftig når skattekontoret har gjort sitt endelige vedtak. For Kongshaug Musikkgymnas kan dette bli skikkelig vanskelig å håndtere, sier Sundby.

– Veldig dramatisk

Men det er flere skoler som er under press. Sundbys oppfatning deles av rektor Ståle Andersen ved Kristen Videregående Skole Lyngdal (KVS Lyngdal).

– Dette er veldig dramatisk for oss, sier Andersen til Dagen. – Det er dramatisk om vi får krav om å tilbakebetale moms for de to siste åra, og særlig om det blir for ti år, sier han.

Så sent som i fjor innviet KVS Lyngdal, som eies av Indremisjonsforbundet (IMF), et helt nytt internat som en del av et større nybygg til omkring 30 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis vi regner en utgift på omkring 15 millioner kroner på internatdelen, må vi ut med nesten 4 millioner på dette. I tillegg ­kommer kanskje krav om å tilbakebetale kompensert moms for selve drifta, og det vil tilsvare omkring 1 million kroner i året. Får vi krav for ti år, betyr det omkring 1 million pr. år i tillegg. Da snakker vi om 15-16 millioner kroner i alt.

– Er dette penger dere har?

– Nei, det er ikke det nå.

– Vil et slikt krav true KVS Lyngdals eksistens?

– Ja, det kan man nesten si.

– Hva gjør dere da? Har dere misjonsfolk i ryggen som vil trå til og gi penger for at dere skal kommer over kneika?

– Det er veldig dramatisk hvis det blir sånn, men vi kan nok gå til en bank og få en hjelp der. Vi er også med i KFF, og en kristne friskolebevegelsen vil gå til rettssak mot Skattedirektoratet hvis det kommer så langt. Men først må vi prøve å gå den politiske veien og ikke gitt opp den, mener rektor Andersen som bestyrer en av de største KFF-skolene med i alt 330 elever hvorav 230 bor på internat.

Tror på løsning

– Hvis KVS Lyngdal skulle gå over i historien, hva blir følgene av det?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da vil mange stå uten skoleplass, og det er synd, for det er mange som har lyst til å gå hos oss. Det blir veldig dramatisk. Men jeg velger å tro at det ikke går så langt og at vi får en løsning som må være rimelig. Dette er jo snakk om en ny tolkning, og det er urimelig å gi slike krav tilbakevirkende kraft. Vi har forresten ikke fått noe momskrav ennå, slik som Kongshaug Musikkgymnas og KVS Bygland har fått.

– Går du med bevende hjerte til postkassa i disse dager?

– Nei, og jeg mister ikke nattesøvnen av dette. Jeg har tro på at det skal løse seg, sier Andersen som forstår at finansministeren må følge spillets regler, men likevel er skuffet over svaret fra Siv Jensen.

Andersen har orientert de ansatte ved KVS Lyngdal om situasjonen, men foreløpig preger ikke Skateetatens mulige krav skolehverdagen og elevene.

2.000 elever

– Hvor mange elever kan potensielt bli rammet av momskravet?

– Noen av våre medlemsskoler har opptil 230 internatelever, og flere har over 100. Derfor tror jeg at det samlet kan være drøyt 2.000 elever som bor på internat nå og som kan bli rammet, sier KFFs generalsekretær Jan Erik Sundby.

– Hvordan vil du karakterisere det dersom myndighetene gjennom skattevesenet legger 17 skoler øde på denne måten?

– Hadde du tatt en telefon til ordføreren i kommunene hvor disse skolene ligger, ville mange fortalt at skolene er hjørnesteinsbedrifter der de ligger. De representerer arbeidsplasser og aktivitet, og de er ikke bare skoler for tilreisende ungdom, men også for nærelever. Jeg tror det er mange som vil beklage det hvis slike skoler skal forsvinne helt fra kartet. Skoleanleggene vil jo bli stående igjen der, og det er ikke mange alternative anvendelser for dem med deres ofte landlige beliggenhet, sier Sundby.