For Lars Dahle var det viktig at EU opprinnelig ble opprettet som et fredsprosjekt mellom Frankrike og Tyskland gjennom Kull- og stålunionen for å binde sammen de to landene som nettopp hadde utkjempet to blodige kriger mot hverandre. FOTO: NLA Høyskolen

Liten plass til EU-«ja»

For Lars Dahle var det viktig at EU opprinnelig ble opprettet som et freds prosjekt mellom Frankrike og Tyskland

For Lars Dahle var det viktig at EU opprinnelig ble opprettet som et freds- prosjekt mellom Frankrike og Tyskland. I mange kristne miljø ble det forutsatt at man skulle være mot EU.

LES OGSÅ: EU - et sete for Antikrist?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis man ikke var det, var det problematisk. Da er det ikke lett å komme på banen med argumenter, sier Lars Dahle. I 1994 var han undervisningsleder ved det som da hette Medieskolen Gimlekollen mediesender og aktiv i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag.

Han var for at Norge skulle bli medlem i EU.

– Jeg var ikke så veldig profilert på det standpunktet, sier Dahle, som i dag er viserektor ved NLA Høgskolen. Måten EU-debatten utspant seg på i Kristen-Norge opplevde han lite fruktbart.

– Det ble koblet til endetids-spekulasjoner, konspirasjonsteorier eller usunn nasjonalisme. Det kan bli vanskelig å formidle noe positivt når folk sitter med briller og leser på en annen måte enn man selv ønsker, sier Dahle.

LES LEDERARTIKKELEN: Hva i all verden skal vi med EU?

Selv er han svensk statsborger uten stemmerett i folkeavstemningen. Som svenske opplevde han det også vanskelig å løfte fanen høyt og fortelle hva de skulle stemme.

Men selv var - og er - han tilhenger av medlemskap i EU. For Dahle var det viktig at EU opprinnelig ble opprettet som et fredsprosjekt mellom Frankrike og Tyskland gjennom Kull- og stålunionen for å binde sammen de to landene som nettopp hadde utkjempet to blodige kriger mot hverandre.

– Dessuten har vi mye å være takknemlig for i den norske og nordiske samfunnsmodellen. Men en av tingene som er problematiske, er at staten får en stor og voksende plass. Et EU-samarbeid er med på å balansere slik at staten ikke blir så enerådig. Selvsagt er det nok av problemer med det enorme byråkratiet i EU, men jeg er fortsatt ikke overbevist om det motsatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Hva i all verden skal vi med EU?
Les også
EU - et sete for Antikrist?
Les også
Britiske aviser: Nærmere utmelding av EU